Vladimír Burjánek: Kouření

19. leden 2015

Jsme za polovinou prvního měsíce roku a říkal jsem si onehdy, jak asi dopadají ti, kteří do něho vstoupili s jedním z nejčastějších závazků- že přestanou kouřit. Sám jsem toto martirium podstoupil neúspěšně několikrát.

Nejdříve to držíte, pak si řeknete dobře, cigaretu jen ke kávě, až najednou zjistíte, že pijete deset kafí, abyste měli odůvodnění pro deset cigaret a při první nervové situaci to vzdáváte. Mluvím z vlastní zkušenosti. Nekouřím už přes deset let a tvrdím, že platí jediné, kuřák přestane tehdy, když už si je sám sobě tímto zlozvykem protivný, ale hlavně musí chtít přestat a skončit naráz. Takhle jsme se před mnoha lety rozhodli s kamarádem. Zamáčkli jsme posledního vajgla a za pětistovku usedli do místnosti, kde nám slíbili léčbu elektrickými proudy. S čelenkami kolem hlavy, pomocí kterých nám měli odstranit chuť na tabák, jsme vypadali jak Indiáni. Příslušný odvykatel nám dával rady, v nádobě se povalovaly námi dodané zbytky posledních cigaret. Odstranit všechno, co připomíná kouření, hlavně úchopové reflexy, popelníky, zapalovače atd., radil odborník. A tři dny hodně pít vodu, aby se nikotin odplavoval rychleji, zdůrazňoval. Když už jsem pár týdnů s dýmem abstinoval, označil v televizi někdo naše odvykatele za šarlatány. My jsme mezitím přesvědčili příkladem dalších pár kolegů o prospěšnosti konce cigaret a přestalo nás kouřit několik. Dodnes. Ať už byl důvod našeho nekuřáctví jakýkoliv, chtěli jsme skončit a povedlo se.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.