Vladimír Burjánek: Maminka

20. červen 2016

Na internetu se občas najde materiál, který člověka pobaví a zaujme. Ten, který jsem dostal nedávno, přirovnává maminku k drahému kovu za to, co všechno mu dala do vínku pro život. Tak poslouchejte: Moje matka mě naučila ocenit odvedenou práci, když nám říkala při dětském řádění - jestli se hodláte zabít, udělejte to laskavě venku, právě jsem uklidila.

Moje matka mě přivedla k náboženství - modli se, aby to z toho koberce šlo dolů. Moje matka mě naučila logice - Proč? Protože jsem to řekla. Moje matka mi vštípila předvídavost - ujisti se, jestli máš čisté prádlo, kdyby se ti něco stalo. Moje matka mě naučila ironii - ještě chvíli breč a já ti k tomu dám pádný důvod. Moje matka mi vnukla zásadu, že nic není nemožné - zavři pusu a sněz tu polívku. Moje matka mě naučila ohebnosti - podívej se na tu špínu, co máš na zádech. Maminka mě ukázala, co je vytrvalost - nevstaneš od stolu, dokud nesníš všechen špenát. Moje matka mě naučila závisti - na světě jsou milióny dětí, které nemají tak úžasné rodiče jako ty. Díky těmto, doma získaným zkušenostem, mohu poradit: Až se vám někdy bude zdát, že váš svět se rozbil na kousky, nebrečte. Posbírejte střepy a začněte se smát, protože střepy přinášejí štěstí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.