Vladimír Burjánek: Moderní technika

19. únor 2015

Patřím částečně k těm, kteří i s návodem sestavují obtížně kinder vejce, ačkoliv do tajů techniky se snažím stále víc proniknout. Když pořídíme nějaký nový přístroj, raději si to nechám od někoho vysvětlit ústně, než bych pracně musel podle návodu postupovat při sestavení či uvedení onoho předmětu do činnosti. Ať už jde o televizi, vysavač, autíčko pro vnoučka, nebo mobil.

S úžasem pozoruji malé školkové děti, jak si vědí rady s tabletem, počítačem, pustí si DVD s pohádkou, nebo mistrně ovládají složitou hračku. Mám dost starostí s tím, abych při přechodu na jiný mobil vnikl do jeho tajů. S tím posledním zápolím už půl roku a zdaleka jsem nezvládl možná ani polovinu jeho možností. Znám dokonce několik vrstevníků, kteří skončili u psacího stroje, pevné telefonní linky, ručního šlehače a zrcadlovky flexarety. Něco jako počítač, digitální fotoaparát, mobil či tablet jsou pro ně územím, kde jsou lvi. Setkání s nejmodernější technikou přináší někdy bezděčně i komické situace. Při nedělním obědě se naši dospělí vnuci bavili o nějaké celebritě, která dala na facebook poměrně odvážné fotografie. Jeden z nich to okamžitě našel na svém chytrém telefonu a podávali si aparát. Byl jsem zvědavý, tak povídám: Ukažte mi to. Vezmu telefon, koukám, nic. Vnuk to připravil, dává mi foto podruhé, beru opět, ale zase nic. Vždyť tam nic není, říkám. To nesmíš tu slečnu tak hladit, ona pak hned zmizí! Moje neznalost funkce dotykového přístroje, kdy jsem si pokaždé obrázek dotykem smazal, mu umožnila tenhle vtip k obveselení všech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.