Vladimír Burjánek: Pokrok

6. únor 2017

Moje generace, která ještě pamatuje počátky televizního vysílání a jeden, dva televizory ve vesnici, kam se chodila dívat půlka obyvatel, se musí vyrovnávat s dalšími pokroky elektroniky a moderní techniky. Situace, kdy si z pohodlí domova vyřídíme své bankovní záležitosti, nakoupíme zboží, zaplatíme pojištění auta a přes skype popovídáme s kamarádem či kamarádkou v Rakousku, Švédsku i Americe, takových je mnoho.

Někdy to není jednoduché a znám i řadu případů,. kdy práh například počítačů se mým vrstevníkům překročit nepodařilo.Jsme přeci jen jiná generace a v mnohé technice voláme na pomoc své vnuky. A také jsme si nezvykli na tu volnost a otevřenost téměř ve všem.

Především na facebooku
Dokladem toho a vtipným, budiž následující email, který charakterizuje situaci některých dříve narozených a který vás možná pobaví. Protože nemám PC, tak se snažím, získat přátele obdobným způsobem jako na facebooku. Každý den chodím ven a vyprávím kolemjdoucím, co jsem jedl, jak se cítím, co jsem dělal předchozí noc a co budu dělat zítra večer.

Pak jim rozdávám fotografie mé rodiny, mého psa a moje fotky, jak pracuji na zahradě, nebo trávím čas v bazénu. A také poslouchám jejich rozhovory a říkám jim, že je miluju. Funguje to. Už mám tři přátele. Dva policisty a psychiatra.

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.