Vladimír Burjánek: Předsevzetí

23. leden 2017

První měsíc v Novém roce to je pokaždé prubířský kámen našich ušlechtilých závazků předsevzetí a slibů. Dost často rozhoduje o tom, zdali to jsou opravdu je plané řeči a platí, že sliby chyby. Někteří, kteří vstoupili do tohoto roku se závazkem, že přestanou kouřit, což je jistě nadmíru ušlechtilý čin, možná už zase vědí, jak chutná dým.

Dietářům, tedy lidem s rozhodnutím hubnout od prvého ledna možná už zase šmakuje zakrojení do krásně upečeného bůčku, nebo právě rozbalená studentská pečeť, protože vánoční cukroví dávno zmizelo. U mnohých předsevzetí, že budou letos méně utrácet a hlavně šetřit udělaly čáru přes rozpočet cenové slevy - no nekupte to za ty peníze.

Pivařům a konzumentům dalších alkoholických nápojů už někde vyprchala sázka, že sníží svoji konzumací třeba na polovinu. A podobně dopadla i různá neuvážená rozhodnutí. O to budiž větší pochvala těm, kteří svá novoroční předsevzetí drží na uzdě a ze všech sil bojují, aby to co řekli, nebylo jen pouhé plácnutí do větru. Ono není totiž vůbec nic těžkého něco slíbit, ale daleko složitější je to dodržet, jak víme všichni. Protože svatá předsevzetí se často rozplývají v hříšných pokušeních jako sladké řeky ve slaných mořích.

Spustit audio