Vladimír Burjánek: Škola končí

25. červen 2017

Ještě před nedávnem jsme ve výkladech obdivovali tabla maturantů a žasli nad nápady, které se každoročně v tuhle dobu vyrojí v hlavách adeptů zkoušky dospělosti. A ejhle, už jen pár dnů zbývá do konce školního roku a vytouženého začátku prázdnin. S vypětím všech sil se ti školou povinní přenesli přes poslední měsíc docházky, odlehčený různými výlety, cvičeními a dalšími aktivitami, které signalizují blížící se finále.

Máme doma prvňáka. Zatímco jeho bratr bude končit vysokou školu, on přinese své první vysvědčení. Od poznávání písmen, spojování hlásek a tvoření slov se dostal k nejdříve kostrbatému, ale dnes už slušnému čtení vět. To samé s psaním. Je krásné sledovat, jak se obzor vědění nejmenších žáků zvětšuje, znalosti se vrší, zvykají si na povinnosti, úkoly, někdy s dychtivostí, jindy mírnou nechutí pobírají to, co je nutné pro další kroky.

Dnešní děti jsou mnohem technicky zdatnější, než jsme byli my i jejich rodiče. Bez problémů ovládají mobil, tablet i počítač. Mají i soustu mimoškolních aktivit. Ten náš prvňák hraje hokej. Na posledním turnaji dal v zápase dokonce tři branky. Když přišel, tak jsme mu gratulovali a ptali se, co mu řekl trenér? Ptal se, proč jsem se neradoval, když jsem dal hatrick? No jo, dědo, ale raduj se, když nevíš, co to je. Teď už ví, že to jsou tři góly a v Kanadě házejí diváci na led i čepice.

Na táboře uprostřed lesů u Žumberku jsou děvčata od pěti do třinácti let
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.