Vladimír Burjánek: Slova

13. duben 2014

Už pěknou řádku let ovládá naši mluvu všemocné slovo SUPER. Nezpůsobilo to zjevně někdejší pojmenování vyšší kvality automobily pohánějícího benzínu. Super se najednou narodilo, kde se vzalo, tu se vzalo a super je všechno. Od výkonu našich olympioniků, přes značku motocyklu, průběh diskotéky, na kterou vás zve nápis, další slovní novinka - dnes kalíme, až po běžnou odpověď na nejčastější otázku.

Jak se máš? Super! Je to prostě značka kvality a nutný doplněk slovníku modelek, umělců i prostých lidiček. Supruje se v televizi, po rozhlasových vlnách i na ulici. Stejně nevysvětlitelným způsobem přišlo na svět i nyní frekventované slovo TO DÁŠ. Nikoliv ve smyslu někomu něco dát, poskytnout, podarovat, ale v daleko povznešenějším významu vyjadřujícím, že něco člověk určitě udělá, splní, vykoná, překoná, dosáhne. Školní děti, adolescenti, rodiče i babičky TO DÁVAJÍ, dokonce i v reklamě vás ujistí, že to dáte. Průzkumy nám napovídají, že by to mohla dát i nová vláda, když už to nedala ta předešlá. Prostě dávají to všichni. Šel jsem onehdy matičkou Prahou a přistoupil ke mně bezdomovec. Potřeboval bych pětku, řekl vemlouvavě. A aby mě asi povzbudil, spiklenecky mrknul a špitl své přání - to dáš!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.