Vladimír Burjánek: Sparťan

10. říjen 2016

S trochou ironie se říká, že fotbalu a politice rozumí u nás každý. Nechme politiku stranou a je skutečně pravdou, že podle vášnivých diskusí v restauracích i jinde by se opravdu mohlo zdát, že odborníků na kopanou máme skutečně dostatek. Do jisté míry je rozděluje klubismus, tedy fandění některému z ligových i jiných klubů. Nejpočetnější skupinou jsou pak v té nejvyšší soutěži příznivci Sparty a Slávie.

I ti se ale dělí na fanoušky rozumné a příznivce zaslepené, nekriticky milující svůj klub. Netolerují žádnou kritiku, odpouštějí svým hráčům všechno a vysvětlí a omluví každou prohru i mizerný výkon. Kamarád Venda je sparťan tělem i duší.Prožívá každý zápas, slaví výhry a přehlíží občasný neúspěch, má šálu i dres. Vítězství mu dávají křídla., což se nepotvrdilo v posledním případě.

Byl na pivu u kiosku u řeky. Den po tom, kdy Sparta se štěstím uhrála postup s Dány do evropské soutěže. Dostal se do vášnivé pivní debaty s jedním slávistou. Venda, rozradostněný úspěchem klubu, připíjel na další sparťanské úspěchy, než si potřeboval odskočit do pole, kam musel překonat hliněnou protipovodňovou hrázku. Nějak si to špatně vypočítal a po chvilce se přišoural s bolestivou grimasou, svěšenou rukou a zkroušeným výrazem.

A kolega slávista mu povídá: Vidíš, kdybys raději koukal na cestu a neměl frňák nahoru z tý vydřený výhry, nemusel jsi takhle dopadnou. A doprovodil ho se zlomeninou do nemocnice.

Útočník Sparty Václav Kadlec sestřelil Inter dvěma góly
Spustit audio