Vladimír Burjánek: Synovec a strýček

3. srpen 2014

Náš děda vždycky s úsměvem říkal, že i mizerná svatba je lepší než nekrásnější pohřeb. Jestliže za nás bylo víc manželství ověnčených svatbou, dnešní mladí dávají přednost přítelování. Neboli jak by řekl náš děda, životu na psí knížku. Nikoliv výjimkou, ale téměř pravidlem je to, že když už se později rozhodnou své žití církevně nebo civilně posvětit, jdou jim často za družičky i mládence jejich vlastní děti.

U nás zrovna jedna svatba byla. Nevěsta je už, jak je dnes také běžnou věcí v pokročilém těhotenství, což dělá , jak se ukázalo, problém jejímu čtyřletému bratříčkovi. U nich doma se pořád mluví, že Ája čeká miminko, jestli to bude chlapeček nebo holčička, jak to čeká a kdy to čeká, což malého Davídka zmátlo v situaci, kdy mu babička vysvětlovala, že až bude velký, bude mít možná jednou také svoje dětičky. Na což kluk vykulil oči a nechápavě reagoval po svém . já ale nic nečekám. Dost na tom, že přes svého dvacetiletého bratra je už strýčkem – a jeho synovec je jen o rok starší. Za nás byl strýček úctyhodný starší pán, dnes chodí strýčkové se synovci společně na diskotéku a mnohdy se synovec žení dřív – než jeho strýček. Taková je zrychlená doba.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.