Vladimír Burjánek: Výlovy

24. říjen 2016

Když se podzimní mlhy začnou za časných rán převalovat nad hladinami rybníků, nastává právě ten čas, ve kterém rybáři při výlovech sčítají výsledky své celoroční práce. Nejsou to jen proslulé jihočeské vodní plochy, ale i v okolí každého z nás máme vody, které se využívají na chov ryby, ponejvíc kapra, spojeného u nás neodmyslitelně s vánočním stolováním.

Protože výlov každého rybníka je událost velmi zajímavá, mají rybáři postaráno o hojné publikum, které doprovází jejich přesně organizovanou práci a kroky, které mají nacvičené téměř zpaměti a jež vedou k úspěšnému výlovu. Pozorovat finální dění každého výlovu, kdy v malé vodě u hlavního stavidla už jen čekají kapři, štiky, candáti, amuři a další ryby na to, až je ruka rybáře podběrákem vyloví, další ruce přetřídí a za pomoci techniky je dopraví do nádrží k odvozu, to je koncert.

V něm nevyčnívá žádný sólista, ale léty secvičený orchestr předvede pokaždé stejnou skladbu, se stejným nasazením a stejně dobrým výsledkem. Až se půjdete letos podívat k některé vodě na výlov, určitě mi dáte zapravdu.

Výlov rybníku Lodrant 2
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.