Boni pueri zpívali v Číně a nové CD pokřtí v sídle Evropského parlamentu v Bruselu

9. říjen 2015
Regionální scéna

V pátek 9. října 2015 byli po 10. hodině naším Pátečním hostem v Radioklubu PhDr. Pavel Horák, PhD. a část členů Českého chlapeckého sboru Boni pueri z Hradce Králové.

Český chlapecký sbor Boni pueri (v překladu Dobří chlapci) má sídlo v Hradci Králové. Názvem se hlásí ke sboru, který působil od 12. do 15. století při chrámu svatého Víta v Praze. Základnu sboru tvoří soukromá základní umělecká škola Boni pueri, která působí jako samostatný subjekt od září 2006 v Hradci Králové.

Sbor byl založen v roce 1982 a postupně se zařadil mezi významná evropská hudební tělesa.

Dvousetčlenný sbor dosud absolvoval již více než 3500 samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii a vydal spoustu vlastních nahrávek a na dalších se podílel.

Je jmenován kulturním velvyslancem sborové federace při Evropské unii.

Český chlapecký sbor Boni Pueri v Radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové

Se skladbami Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka i s lidovými písněmi slaví velké úspěchy takřka po celém světě.

Nedávno se sbor vrátil z velmi úspěšného zájezdu z Číny. Český chlapecký sbor Boni pueri absolvoval za dobu své existence desítky turné do zahraničí. Tentokrát při významné cestě do dvacetimilionové Šanghaje chlapci zpívali u příležitosti státní návštěvy českého prezidentského páru.

Nové cédéčko by mělo vyjít v listopadu a křít by se mělo přímo v sídle Evropského parlamentu v Bruselu na koncertě, kterým bude provázet známý novinář, překladatel a místopředseda Rady Českého rozhlasu Jiří Vejvoda.

Český chlapecký sbor Boni Pueri

"Do Bruselu jedeme na pozvání pana eurosposlance Tomáše Zdechovského a máme radost, že jsme pro křest alba, na kterém jsou skladby z celé Evropy a které je vlastně velmi multikulturní, mohli zvolit tak příhodné místo", říká Pavel Horák.

Příjemný poslech!

Jak zvládnout pytel plný blech, nebo-li téměř 200 chlapců Českého chlapeckého sboru Boni pueri z Hradce Králové? Nejen to se dozvíte od PhDr. Pavla Horáka, PhD. z vedení sboru a také samotných kluků:

Posted by Český rozhlas Hradec Králové on 9. říjen 2015
autor: luc
Spustit audio