Dřevorubec, cestovatel, spisovatel a textař. To vše je v jedné osobě Jaroslav Kratěna

14. říjen 2016

V pátek 14. října vysílá Český rozhlas Hradec Králové dopoledne po 10. hodině živě z Radioklubu v Havlíčkově ulici za účasti diváků a posluchačů. Hostem bude dřevorubec, cestovatel, spisovatel a textař. To vše v jedné osobě Jaroslava Kratěny ze Dvora Králové nad Labem.

Základem pro psaní knížek jsou zážitky z cest.

„Vše záleží na finanční situaci a zdraví. Člověk může vyrazit, jen když má dostatečné krytí. Pokud se mi podaří abych měl nejen na běžnou režii, rád zase zamířím na americký kontinent. Důležitou podmínkou je samozřejmě zdraví, protože bez toho nejde nic," říká Jaroslav Kratěna.

Čtenáři jeho knih oceňují pohled na běžný americký život, který má většinou málo společného s tím, jak ho prezentují televizní seriály. Setkání s normálními lidmi, jejich problémy i radosti, popis přírodních zajímavostí doplněný stručným historickým přehledem, to všechno autor dokázal skloubit do jednolitého celku, který se výborně čte.

Navíc se Jaroslav Kratěna nevyhýbá žádnému tématu a dokáže ho výstižně popsat, ať už se jedná o setkání s medvědem v pustině nebo snahu najít vhodné místo pro "ulevení si" uprostřed města. Je si vědom svých hranic a nepokouší se tvořit nějakou vážnou literaturu, plnou hlubokých a všeřešících myšlenek.

Právě proto se jeho knížky líbí.

autor: František Mifek
Spustit audio