I v supermarketu najdete kvalitní vína. Tvrdí vinař JUDr. Petr Hůrka, Ph.D.

31. červenec 2015

Opravdu víno ukrývá pravdu? Vše o víně a také o tom jak se vyznat v nabídce vína v našich supermarketech hovořil v naší Radioporadně vinař JUDr. Petr Hůrka, Ph.D. v pátek 31. července 2015 po 11 hodině.

Víno je alkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů vinné révy. Slovo víno, stejně jako názvy vína v mnoha dalších jazycích, pochází z latinského názvu vínavinum. Vědecky se vínem a jeho výrobou a pěstováním vinné révy, tedy vinařstvím, zabývá enologie.

Podle některých studií má pravidelné pití vína příznivý vliv na lidské zdraví.

Látkou, která je ve vinné révě zdravotně významná, je resveratrol. Ten sehrává podstatnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Réva má též protirakovinný účinek, protože fenoly v ní obsažené fungují jako antioxidanty, zpomalují stárnutí buněk.

Kardiolog profesor Milan Šamánek doporučuje pít mužům 4 decilitry vína denně (ženám polovinu). Důležité však je pít pravidelně - alespoň pětkrát týdně. Bílé víno je podle něj vhodnější než červené.

Druhy vína:

Dle barvy
Členění vína podle barvy je základní a jsou zavedené tři barvy: bílé, růžové a červené víno.

vino, pití vína

Bílé víno
je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny. Bílým vínům vyrobeným z červených nebo modrých hroznů se říká klaret.

Růžové víno (rosé)
je vyrobeno z modrých hroznů bez nakvášení, u stolních vín šumivých a perlivých vín i ze směsi bílého a červeného vína.

Červené víno
je vyrobené pouze z modrých hroznů (protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách), a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním. Při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny a také resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně. Dva decilitry červeného vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu.

Dle obsahu cukru:
Víno:
- suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru na litr
- polosuché: 4,1-12 g zbytkového cukru na litr
- polosladké: 12,1-45 g zbytkového cukru na litr
- sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru na litr

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.