Kostel, hospoda, postel a polsko-český lanškrounský děkan Zbigniew Czendlik

16. prosinec 2016

V pátek 16. prosince 2016 dopoledne byl od 10:00 Pátečním hostem v našem Radioklubu v Havlíčkově ulici polsko-český lanškrounský kněz Zbigniew Czendlik a jeho adventní poselství. Představa tradičního faráře bere ale v případě jeho osobnosti trochu za své.

Mimo církevní kruhy se totiž směle pohybuje mezi politiky, hvězdami showbyznysu či na golfových greenech i v restauračních zařízeních. A i jeho pohled na typická dogmata katolické církve patří k těm spíše liberálnějším.

Říká o sobě, že není takový provokatér a někdy provokuje spíše nechtěně. Nejdůležitější je podle něho chovat se přirozeně, abychom si na nic nehráli. Přiznává, že má nejen příznivce, ale i dost odpůrců a jeho povaha není pro všechny akceptovatelná. Kritičtí jsou vůči němu i kolegové v církvi, i když s otevřenou antipatií se prý nesetkává.

Někdy je lepší podlehnout hříchu, než před ním celý život utíkat.Zbigniew Czendlik, lanškrounský děkan

„Jsem člověk, který se nepovažuje za racionálního. Když mluvím s lidmi, píšu nebo kážu, tak se snažím spíš říkat to, co mi říká srdce. To znamená, že v tuto chvíli to tak cítím. Někdo řekne, že to jsou blbosti - a možná ano, když to někdo bere hlavou, tak to bude působit jako blbost, ale říkám věci, které tak cítím. Novináři se mě jednou ptali, jestli jsem potkal zlého člověka. Odpověděl jsem, že nepotkal, ale potkávám lidi, kteří trpí deficitem lásky,“ říká Zbigniew Czendlik, i když dodává, že už přišel na to, že potkává i zlé lidi.

Sám sebe považuje za infantilního optimistu
Podle jeho názoru žijeme ve svobodném světě, ale naše svoboda je iluzorní - jen si myslíme, že jsme svobodní. Naše svoboda čím dál víc regulovaná. Na prvním místě toho, co jsme dostali od pána Boha, podle něho není láska, ale právě svoboda, ze které láska vyrůstá.

A přiznává, že s pevností vůle je na tom mizerně. „Proto si nedělám žádná zásadní předsevzetí do budoucna, protože jsem ten typ, který podlehne. To je spojené s tím mým celoživotním infantilismem, že se nechám přemluvit. Je to spojené s důvěrou v druhé lidi a vím, že někdy za to platím, protože bych měl být silnější, ale bohužel, slabá vůle je něco, co mě také charakterizuje.“

Vykouzlete si společně s námi příjemnou adventní náladu a přijměte také pozvání na Adventní setkání s Českým rozhlasem Hradec Králové. V sobotu 17. prosince se s vámi chceme setkat od 14 do 16 hodin na Masarykově náměstí v Hradci Králové.

Součástí dvouhodinového programu, kterým vás provedou moderátoři Jakub Schmidt a Lucie Peterková, budou nejen krásné české koledy v podání Českého chlapeckého sboru, ale i adventní poselství kněze Zbigniewa Czendlika.

Zbigniew Czendlik: Kostel, hospoda, postel

Předvánoční náladu navodí i vystoupení trutnovské skupiny H-kvintet a také vystoupení tanečníků ze skupiny T-Bass.

Ani letos na setkání nebude chybět Spolek panstva na tvrzi Žiželeves, který bude v historických krojích korzovat mezi Masarykovým náměstím a kavárnou Assenza ve Švehlově ulici.

Odtud pro vás naši moderátoři Lada Klokočníková a Pavel Kudrna odvysílají ve stejném čase, tedy od 14 do 16 hodin dvouhodinový přímý přenos.

V kavárně Assenza bude součástí programu i autogramiáda knihy Zbigniewa Czendlika "Postel hospoda kostel" a po celé odpoledne nebudou chybět ani ukázky uměleckých řemesel.

autor: KLO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.