Napsat knížku je zkouška trpělivosti, výdrže a sebeovládání, tvrdí Klára Bártová

16. říjen 2015

"Napsala jsem knihu! Je to tak. Čas uzrál. Příběh, který si sepsání zaslouží, se našel. Je to má prvotina a vydávám si ji sama. Je to neskutečná zkouška trpělivosti, výdrže a sebeovládání. A o to se chci právě podělit," říká královéhradecká spisovatelka Klára Bártová.

A doplňuje: "Vždycky jsem ráda psala. Onehdy jsem četla, že autor má dvě možnosti. Buď musí psát tak výjimečně, aby to chtěl každý číst, i když je to o ničem. Nebo musí žít tak neotřele, aby měl o čem psát. Vím, že s tímhle citátem se opakuji, omlouvám se, ale je to geniální."

Domácí násilí může potkat i vás.

A když vás potká, možná ho dost dlouho budete tiše trpět a tolerovat. A to i přesto, že spolehlivě víte, že kamarádce byste násilnického partnera okamžitě vymlouvala.

Živoucím důkazem toho, že to takhle funguje, je Klára Bártová. Svého "osudového" partnera poznala přes internet a přestože to byla láska na první pohled, vlastně už o začátku se jí na něm něco nezdálo. Svoji intuici ale neposlechla.

Spisovatelka Klára Bártová v radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové

Po měsíci otěhotněla, a společně začali plánovat svatbu. Teprve potom začalo pomalu vycházet najevo, kdo že její milovaný přítel vlastně je. Notorický lhář a sociopat s agresivními sklony.

Násilí, kterého se na Kláře dopouštěl, mělo snad všechny možné formy.

Podrobnosti jejího příběhu najdete v knize Rok Patrika, která vychází právě v těchto dnech.

Klára Bártová, autorka prvotiny „Rok Patrika", byla naším Pátečním hostem v Radioklubu 16. října 2015 po 10. hodině.


Zvětšit mapu
autor: František Mifek
Spustit audio