Ptákařův průvodce s bastrubkou v batohu. Ornitolog Václav Pavel a jeho výzkum na Špicberkách

21. duben 2017

21. dubna byl dopoledním Pátečním hostem v živém vysílání z Radiokavárny Českého rozhlasu Hradec Králové v Havlíčkově ulici RNDr. Václav Pavel. Pořad má podtitul Do Antarktidy cestou i necestou. Známý ornitolog Václav Pavel z Dobrušky zájemcům představil výzkum na Špicberkách, který je kromě zajímavé práce spojen i s dobrodružstvím s medvědy.

Cvičit se musí, to ví i kapelník dechovky Valanka a zároveň ornitolog Václav Pavel. Proto si na další cesty s sebou brává hudební nástroj. Kolegové to už vlastně vyžadují, líbí se jim, když jim na Antarktidě nebo Špicberkách zahraje.

Václav Pavel pracuje v Centru polární ekologie na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a v Ornitologické laboratoři na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Současně je zoologem Chráněné krajinné oblasti Orlické hory.

Při svých putováních za pozorováním ptáků navštívil severské země, Rusko a Špicberky, kde si také prošel kurzem chování v blízkosti ledního medvěda. Viděl ho ale naštěstí jen z dálky. I tak to stálo za to.

Když se lední medvěd přiblíží blíž než 30 metrů mělo by se střílet. Protože když se v této vzdálenosti rozhodne zaútočit, už pak není čas se bránit. Já bych s tím ale měl dost problém. Střílet na nádherné zvíře, které je jen zvědavé.Václav Pavel, ornitolog

„Na Špicberkách platí, že kdo opustí komunitu Longyearbyen, musí být ozbrojen a dávat velký pozor na medvědy. Lední medvědi nemají z člověka žádný strach a považují nás za potravu. Pár dní před mým odjezdem jsme dostali zprávu přes satelitní telefon, že se tam objevil lední medvěd, napadl jednu skupinu, zabil jednoho mladíka a asi čtyři lidi zranil. V té době jsme se dělili – asi ve dvanácti lidech – o dvě pušky, protože jsme víc zbraní neměli a museli jsme hodně dobře plánovat, kdo kam půjde, aby byla každá skupina dobře zabezpečená," říká Václav Pavel.

Lední medvědi

Třikrát se zúčastnil českých vědeckých expedic na stanici Johanna Gregora Mendla na ostrově Jamese Rosse ve Weddellově moři v Antarktidě. S úsměvem říká, že žádnou drsnou zimu nezažil, a tak pozorování rybáků dlouhoocasých probíhalo vždy podle plánů.

Ornitolog Václav Pavel v radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové s Lucií Peterkovou

Václav Pavel je jedním z lidí, kteří připravují Kurz polární ekologie, který se zaměří na studium života v extrémních podmínkách polárních oblastí. Zahrnuje skupiny biologických oborů i oblast věd o Zemi.

Na bastrubku a pozoun cvičí pravidelně, jako kapelník Valanky musí jít přece příkladem. S dechovkou ostatně navštívil řadu zemí, hráli v Chorvatsku, Rakousku, Holandsku nebo Německu. Od roku 2011 pravidelně spolupracují s textařem Miloněm Čepelkou, kterého znáte z Divadla Járy Cimrmana.

autor: luc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.