Speciální vysílání z Galerie Vinohradská 12 v Praze!

3. říjen 2014

V pondělí 15. září 2014 byla slavnostně otevřena Galerie Vinohradská 12 v suterénu historické budovy Českého rozhlasu na pražských Vinohradech. Prostor slouží pro setkávání posluchačů při veřejných nahrávkách, nejrůznějších posleších zajímavých rozhlasových nahrávek, přednáškách apod. Jeho součástí je i historická expozice z dějin rozhlasového vysílání.

Prostor galerie má čtyři části - vstupní prostor, výstavní prostor, historickou expozici a konferenční sál pro 60 lidí. Vstupní prostor slouží pro vernisáže, setkání apod., ve výstavním prostoru se budou po měsíci měnit výstavy obrazů, fotografií, kreseb apod. V současnosti je zde vystaven soubor 10 originálních kreseb malovaných kombinovanou technikou sochaře a malíře Jiřího George Velingera „Vidím, co slyším“.

Historická expozice ve druhé části prostor zahrnuje časovou osu vývoje rozhlasového vysílání, vitríny a police s exponáty - vývoj záznamového materiálu v rozhlase, vývoj záznamové techniky, historické radiopřijímače, tiskoviny (historické časopisy, koncesní listiny, křestní listy pořadů apod.), nejrůznější artefakty z rozhlasové historie (např. hledačka, červené světlo). Součástí budou fotoknihy z historie rozhlasu - ředitelé rozhlasu, budovy, studia, známé osobnosti za mikrofonem apod.

Galerie Vinohradská 12

Konferenční sál bude sloužit pro veřejné poslechy rozhlasových děl, natáčení a vysílání různých kontaktních pořadů a veřejná předčítání. Rovněž se zde budou setkávat členové klubů jednotlivých stanic, Svoji prohlídku Českého rozhlasu zde budou zahajovat všechny kolektivy, které přijdou na exkurzi.

Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice budou v pátek 3. října 2014 dopoledne od 9:00 do 12:00 vysílat právě z prostor Galerie Vinohradská 12 v Praze. Přivítá generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana a spoustu dalších zajímavých hostů.

Těšíme se na Vás!


Zvětšit mapu
autor: KLO
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.