Zpěvačka Alžběta Bohdanová a spisovatelka Zuzana Maléřová. Nikdy neznáme konec příběhu

13. říjen 2017

V pátek 13. října přivítala v pořadu Páteční host od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Lada Klokočníková zpěvačku Alžbětu Bohdanovou - vnučku herečky Blanky Bohdanové a Zuzanu Maléřovou - spisovatelku a publicistku.

Mladá zpěvačka Alžběta Bohdanová, vnučka známé herečky Blanky Bohdanové, vydala doslova před několika dny své CD s názvem O lásku dál. Křest proběhl v 11. října v Praze na Hlavním nádraží v kulturním sále historické Fantovy budovy, stálé scéně ProDIvadla. Album pokřtili a uvedli do světa herci Martina Randová, Lenka Loubalová a Jan Jiráň.

Zuzana Maléřová pracovala od roku 1990 do roku 1997 jako tisková mluvčí činohry Národního divadla.

Zpěvačka Alžběta Bohdanová a spisovatelka Zuzana Maléřová

Na svých projektech spolupracuje s Českou televizí (v rámci cyklu (Ne)obyčejné životy natočila 11 dokumentárních filmů např. o Stanislavu Zindulkovi, Lubomírovi Kostelkovi či Blance Bohdanové) a Českým rozhlasem (např. úvahová Dobrá jitra v ČR Praha, Nedělní siesta v ČR Regina).

V roce 2009 měla autorský pořad v Divadle Viola Praha, na jehož základě vznikly její dvě výpravné knihy. Od května roku 2008 vystupovala v představení Národního divadla uváděného na scéně Divadla Kolowrat Barevný život - benefice Blanky Bohdanové.

Dcera a matka. Interpretka a autorka písňových textů

Její knížky mizí z pultů knihkupectví rychle. „Měla bys psát, díváš se na svět úplně jinýma očima," řekl jí kdysi fotbalista Verner Lička, když mu ukázala své zápisky. Nasměroval tak mladou studentku gymnázia v Rožnově pod Radhoštěm na její životní dráhu.


„Spolu s Marií Podešvovou, valašskou spisovatelkou, ke které jsem ráda chodila, mě upozornili na určitou jinakost, kterou jsem sama neviděla. Líbilo se mi být svá," směje se Zuzana Maléřová.

Fotbal a divadlo. To jsou prostředí, ze kterých čerpá inspiraci do svých knih o životě. Jejím velkým tématem jsou i děti. Ty své dvě přivedli na svět s fotografem Vladem Bohdanem, jehož fotografie velkou část knih Zuzany Maléřové doprovázejí.

„Nikdy, a v lásce to platí obzvlášť, neznáme konec příběhu," říká Zuzana Maléřová.

Blanka Bohdanová s rodinou (syn Vlado, vnoučata Alžběta a Jeroným, snaha Zuzana Maléřová a herecký kolega a přítel Stanislav Zindulka)
autor: KLO
Spustit audio