LMS Center na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové

21. září 2010

Na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové vzniklo v tomto akademickém roce zajímavé pracoviště. Jde o Centrum pro výzkum jazyka, mysli a společnosti. Stručnější a pro svět přehlednější je anglická verze názvu - LMS Center. S filozofickými otázkami současnosti se obrací nejen na akademické pracovníky nebo na studenty humanitních věd, ale i na běžnou veřejnost. Cílem centra je podporovat interdisciplinární výzkum, propojující filosofii s vědními obory, které s ní sousedí a jejichž výsledky jsou relevantní pro poznání povahy a zákonitostí lidské mysli, lidského jazyka a lidské společnosti. S novým semestrem se na vysokých školách opět rozvíjí i činnost centra. Jaká? O tom se více dozvíte z příspěvku Ivany Musílkové.

Centrum pro studium jazyka, mysli a společnosti vzniklo v rámci Filosofické fakulty Univerzity Hradec Králové v roce 2009. V duchu původního poslání univerzity usiluje o překonání výrazné atomizace lidského vědění a z toho plynoucí atomizace oborů univerzitního vzdělání tak, že se cílevědomě soustředí na hledání spojnic mezi filosofií a ostatními humanitními vědami na jedné straně, a přírodními a technickými vědami na straně druhé. Chce například zkoumat, do jaké míry jsou filosofické a společenskovědní názory na fungování lidské společnosti propojitelné s poznatky speciálních věd, jako jsou evoluční biologie, kognitivní psychologie či kybernetika.
Činnost centra by také měla přispět k odstraňování předsudků, že filosofie je pouze spekulativní, do sebe uzavřená a od reality odtržená věc, a stimulovat interakci mezi filosofií, společenskými vědami a vědami přírodními.
Hlavní náplní činnosti centra je pořádání přednášek, konferencí a seminářů, na kterých vystupují význační odborníci z oblasti filosofie i (empirických) věd; a publikování materiálů s nimi spojených. Centrum si také klade za cíl zvyšovat úroveň humanitního vzdělání v Hradci Králové a poskytnout studentům filosofie i dalších oborů možnost vyslechnout přednášky předních odborníků, účastnit se diskusí o nových poznatcích a pronikat do základů vědecké práce.

autor: Ivana Musílková
Spustit audio