Tatry už nemáme, zato halušky ano!

28. říjen 2014

Halušky jsou slovenským národním jídlem. Tradiční bramborové noky ale vždy překračovaly hranice. Halušky jsme si zkrátka oblíbili.

Už proto, že je to pokrm jednoduchý na suroviny i čas. Halušky můžeme navíc připravit na všechny možné způsoby. Základem jsou brambory a mouka. Někdo používá i vejce, ale podle původního receptu se do správných halušek nepřidává.

Nejznámější jsou jistě brynzové halušky. Ty nejlepší prý dodnes dělají na slovenské Oravě a Liptově. Přidává se do nich brynza, ovčí tvarohovitý sýr, který bývá nejkvalitnější na jaře, kdy mají ovce zelenou pastvu. A neměla by samozřejmě chybět ani slaninka.

Halušková legenda

Říká se, že brynzové halušky připravují Slováci už od nepaměti. Taková pravda to ale zase není. První zmínky o brynze na Slovensku totiž pocházejí až z patnáctého století a do okolí Liptova se brynza dostala až ve století osmnáctém. Navíc, brambory na Slovensku zdomácněly ještě o sto let později. Přesto jsou slovenské halušky v rámci celosvětové gastronomie absolutně jedinečné. V té podobě, v jaké halušky připravují hlavně Slováci, je na celém světě nikde nenajdete. A tak jsou halušky, díky svojí výjimečnosti, považovány za slovenské národní jídlo.

Halušky stokrát jinak

Nemáte- li po ruce pravou brynzu, zkuste druhou nejběžnější variantu halušek, tedy s kysaným zelím a opečenými kousky slaniny a cibule. (Na Slovensku jim říkají strapačky.) Halušky vám ale jistě budou chutnat i se směsí zeleniny nebo jen tak, s trochou smetany a sýra. Někomu ale mohou halušky chutnat i na sladko, s mákem či dokonce povidly.

Pravé slovenské halušky aneb jak na to

Receptů na dobré halušky jsou stovky. Vybrali jsme pro vás jeden z nejjednodušších. Budete potřebovat 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 lžičku soli a 7 brambor. Na zálivku pak 200 g brynzy a 200 g zakysané smetany. Slaniny dle libosti.

Brambory oškrábejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vodu slijte a nechte usadit škrob. Pomůže vám pak bramborovou hmotu pěkně slepit a tím pádem nepotřebujete žádné vajíčko. Osolte a s moukou zadělejte do těsta. To by mělo být lehce lepivé. Přes speciální cedník vytlačte malé nočky přímo do vroucí osolené vody, halušky můžete odkrajovat i nožem přímo z prkénka. Uvařené jsou ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. V misce smíchejte brynzu se smetanou a na pánvičce vyškvařte kostičky slaniny. Pak už jen stačí dát halušky na talíř, přelít brynzovou zálivkou a posypat slaninou, případně omastit vypečeným tukem.

Čtěte také

Halušky, zelňáky i Julius Satinský. O všem uslyšíte, pokud si v úterý 28. října naladíte Český rozhlas Pardubice. Protože oslavíme výročí založení československého státu, bude tady Slovenský den.
Těšte se také na zajímavé hosty.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.