Vánoce v Mexiku jsou víc červené než zelené, říká cestovatel Zdeněk Ordelt

26. prosinec 2014

Vánoční čas je na většině místech v Čechách letos bez bílých sněhových šatů… Zima připomíná spíše podzim.

Do sluneční nálady v Mexiku je to ale ještě pořád hodně daleko.

Právě do Mexika za vánočními svátečními zážitky se vypravíme s cestovatelem Zdeňkem Ordeltem.

Do země plné spontánosti, otevřenosti a hřejivé srdečnosti vás zve Eva Boudová.

Začínáme v pátek 26. rpsosince 2014 po 18 hodině.

Čtěte také

A jak se slaví Vánoce v Mexiku, zemi bohaté na folklór a tradice, kde kostely z koloniálních dob vyrostly přímo ze základů indiánských pyramid?

V Mexiku, jako všude v tropech, se Vánoce konají z velké části pod volným nebem - na ulici.

V druhé půlce prosince, zazní po setmění v mexických městech zpěv a litanie. Uličkami prochází posadas - průvody se svíčkami a s "El Nacimiento" - folkloristickou variantou božího narození, podobnou našemu betlému.

Po skončení rituálů a průvodu zazní mariachí a začíná mexická fiesta s jídlem a pitím, která jde dlouho do noci. Tato (před)vánoční fiesta vrcholí Štědrým večerem, mexicky: Noche Buena.

Piňata jako vánoční ozdoba v Mexico City. V Mexiku dostávájí děti své dárky a sladkosti právě do nádob, kterým se říká piňaty.

Důležitou součástí posadas a to především pro děti je "piňata" - vánočně dekorovaná nádoba, pověšená pod stropem na provazu. Klasická Piñata má tvar hvězdice se sedmi cípy. Je naplněna sladkostmi a jinými mlsanicemi. Dárečky pod stromeček se v Mexiku nedávají.

Mexická Noche Buena - začíná v rodinném kruhu. Štědrovečerní stůl se nevyznačuje právě tak tradičním menu jako tomu je např. u nás. Jako jídlo se sice někdy podává krůta ale obvykle to je pozole - silná kukuřičná polévka, dále tamales - tašky z kukuřičného těsta s masovou náplní a zabaleného do banánových listů. Doprovází je jako vždy a všude v Mexiku: tortilly, rýže a fazole a co samozřejmě nechybí: pikantní salsa.

Že se to všechno neobejde bez pití je pochopitelné a nemusí to být právě Tequila nebo Mezcal - typické mexické kořalky, o vánocích se dává přednost punči nebo výbornému mexickému vínu.

Příjemný poslech!


Zvětšit mapu
autor: ebo
Spustit audio