Vtip, eleganci a životní nadhled. Návštěva s Květou Fialovou a Karlem Sladkým

2. říjen 2017

Vtip, eleganci a životní nadhled oceňovali mnozí na herečce Květě Fialové, která v tomto týdnu opustila náš svět ve věku 88 let. I když byla v posledních letech velmi vážně nemocná, byla smířená a smrti se nebála. Během herecké dráhy ztvárnila desítky divadelních a nezapomenutelných televizních a filmových rolí.

Květa Fialová byla aktivní byla až do vysokého věku a její práce ji pravidelně přiváděla i na východ Čech.

Poslední roky trávila kvůli nemoci v Alzheimercentru v Průhonicích u Prahy.

Šarmantní osobnost roku 2003 jsme si připomněli ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové v neděli 1. října v 18:30 hodin vzpomínkovým pořadem.

Uslyšíte o její životní filozofii i lehkosti bytí..

Návštěva s Květou Fialovou a Karlem Sladkým

Květa Fialová se narodila na Slovensku, v obci Vel'ké Dravce v okrese Lučenec. Její maminka byla výtvarnice, vedle malby se věnovala i sochaření. Na Slovensku žila rodina do roku 1938, kdy je slovenští nacionalisté přinutili odejít do Čech.

Z konce 2. světové války si dospívající Květa odnesla nanejvýš traumatizující zážitek, když ji spolu s matkou brutálně znásilnili sovětští vojáci. Tato zkušenost byla počátkem jejího komplikovaného a rozporuplného vztahu k mužům.

Po válce se matka vrátila na Slovensko a Květa Fialová zůstala sama. Přitahovalo ji divadlo a v roce 1946 začala hrát v Českém Těšíně. Téhož roku byla přijata na brněnskou konzervatoř. Pokračovala studiem na JAMU, které úspěšně zakončila v roce 1950.

autor: kas
Spustit audio