Jemná manuální terapie, uvádějící klouby a obratle do správné polohy. To je Dornova metoda

12. srpen 2016

Pokud jste někdy byli u chiropraktika, a ten vážně jednal...je pravděpodobné, že se mu i podařilo zjednat nápravu vašich bolavých zad nebo jiné části těla. Ale také, že si ten zážitek asi pamatujete dodnes. Chiropraxe je dobrá věc v akutní situaci. Rychle uleví od bolesti, ale řeší protblém spíš lokálně. Jemnější je Dornova Metoda - prioritou této terapie je celostní přístup k pacientovi, ať je to člověk nebo zvíře. Hostem ve studiu je Andrea Dunová, veterinární technik, fyzioterapeut a certifikovaný lektor Dornovy metody pro zvířata.

V lidském těle má každá kost, sval či orgán své místo a svoji funkci. Když je vše v rovnováze, tělo funguje jako dokonale seřízený stroj. Pokud je rovnováha narušena nemocí, stresem, či úrazem, přichází nemoc a bolesti.

Opěrným aparátem v těle je kostra, základní osu tvoří páteř. Každou odchylku a posun na páteři vnímáme buď jako bolest nebo jako nepřirozený pocit. Existuje terapeutická metoda, která pomáhá tyto potíže odstranit. Jmenuje se Dornova metoda.

Náprava se děje dynamicky, za aktivní účasti pacienta, tedy přirozeným a volným pohybem. Tímto pohybem se obchází svalová ochrana a jemným tlakem se obratle či kloub vrátí do správné polohy. Další předností dornovy metody je i fakt, že tlakem palce na páteř se mohou uvolňovat blokády ve tkáních či energetické bloky.


Tato metoda vyrovnává celkovou statiku a hledá příčiny našich problémů
Zaměřuje se na všechny zdravotní potíže s páteří. Prvotní příčinu hledá v nerovnosti končetin, která je způsobena posunem v kyčelním kloubu. Postupně se také srovnává obratel po obratli celá páteř.

Do České republiky Dornovu metodu přivezla MgA. Zuzana Prouzová před 12 lety jako Mezinárodně akreditovaný lektor.

Andrea Dunová je Doporučený terapeut od roku 2006 a od roku 2010 Akreditovaný lektor DM PLUS pro workshopy. Postupně od roku 2007 vytvářela metodiku práce se zvířaty. Na této cestě se podíleli také veterinární lékaři.

Dornova metoda. To je jemná manuální terapie, pomocí které se klouby a obratle uvádí do správné polohy (ilustrační foto)
Spustit audio