Pomůže tzv. »pamlsková vyhláška« ve školních zařízeních v boji s dětskou obezitou?

14. září 2016

Radioporadna: Mgr. Timona Čermáková - výživový specialista pro děti a dospělé - Obezita dětí - pomůže nová takzvaná "pamlsková vyhláška" o zákazu umělých sladidel a energetických nápojů ve školních zařízeních? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

V České republice bojuje polovina dospělých obyvatel s nadváhou a 20 % jich je obézních. Ve srovnání s tím by se mohlo zdát 5 až 10 % obézní dětské populace jako podružný problém.

Varovný je však výrazný nárůst dětské obezity, který vede k takzvanému tsunami efektu nárůstu nadváhy v dospělosti.

Dětská obezita je závažný psychosociální problém
Obézní dítě je velmi často vystaveno neúměrnému společenskému tlaku ze strany společensko-estetických norem. Dětská obezita je ale především závažný zdravotní problém.

Hlavní zdroj dětské obezity v civilizovaném světě lze jednoznačně pojmenovat - je to životní styl rodiny.

Dítě je výkladní skříní rodiny, na které se zrcadlí genetika a především životní styl rodiny. Na jeho výzoru se odráží veškeré nedostatky a neúspěchy rodinných režimových opatření, která vedou k pozitivní nerovnováze v energetickém příjmu a výdeji.

sendvič, dieta, jídlo, obezita

Ve Sbírce zákonů byla zveřejněna tzv. „pamlsková vyhláška“, která reguluje sortiment výrobků prodávaných v automatech a bufetech ve školách
Platí nejen pro prodej, ale také pro reklamu a nabízení těchto výrobků. Důvodem předložení vyhlášky je potřeba snížení nezdravého prostředí ve školách a školských zařízeních. Vyhláška legislativně stanovuje principy, které byly dosud obsaženy pouze v doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR z roku 2014, a upřesňuje příslušný paragraf školského zákona (§ 32 zákona č. 561/2004 Sb.).

Vyhláška se nevztahuje na školní stravování: neplatí tedy pro výrobky či potraviny, které školní jídelna použije pro přípravu stravy, jak obědů, tak pro přípravu ostatních denních jídel (snídaní, přesnídávek, svačin, večeří a druhých večeří) v zařízeních školního stravování.

Co je obsahem vyhlášky?
V textové části vyhláška stanovuje obecná pravidla pro prodávané a nabízené výrobky. Ve školách se nesmí prodávat výrobky, které obsahují sladidla a kofein (vyjma čajů), trans mastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků, energetické a povzbuzující nápoje, potraviny pro sportovce apod. Lze nabízet nezpracované ovoce a nezpracovanou zeleninu nebo mléčné výrobky.

V příloze vyhlášky jsou stanoveny konkrétní požadavky, které prodávané výrobky musí splňovat.

Vyhláška však současně v §3 definuje výjimky, kdy tyto výrobky lze ve škole nabízet a prodávat (např. vyšší odborné školy, střední školy, zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, praktické vyučování, zletilé osoby, činnosti mimo dobu uskutečňování vzdělávání nebo poskytování školských služeb).

Úprava se týká žáků do splnění povinné školní docházky. Nová pravidla platí od 20. září 2016.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.