Bolí vás občas záda? Tak určitě lepší než pilulky proti bolesti, je zkusit SM systém

26. květen 2016

Při bolestech zad je dobré pokusit se o rehabilitaci, o regeneraci páteře nebo pohybového aparátu. Jaroslava Morávková z Centra zdravého pohybu v Hradci Králové se specializuje na cvičení a na metody, které vás nejenom dostanou do kondice, ale zároveň mohou sloužit i jako prevence před nemocemi pohybového aparátu nebo právě jako rehabilitace. A my se dnes zaměříme na metodu, která se nazývá SM systém.

SM systém, to zní skoro technicky, co to vlastně znamená? Co to je za způsob cvičení?
Můžeme si to vysvětlit dvakrát. Jednak tuto metodu vymyslel pan doktor Smíšek (SM) a pak je to velmi hezká zkratka pro stabilizaci a mobilizaci páteře, což už nám napovídá mnohé.

V řadě německy mluvících zemích už je metoda SM systém proplácena zdravotními pojišťovnami.Jaroslava Morávková z Centra zdravého pohybu v Hradci Králové

Jakým způsobem tedy se cvičí, protože já už jsem dnes zmiňovala, že tahle metoda je vhodná opravdu pro všechny věkové generace. Udává se, že pro děti od 5 ti let až pro seniory do 100let. V čem tedy spočívá?
V podstatě tato metoda spočívá ve využití dvou řetězců. A to ve spirální stabilizaci a ve vertikální stabilizaci. My používáme vertikální svalové řetězce, které slouží pro práci těla v klidu a spirální svalové řetězce. Ty, kdybyste si to představila, tak je to jako pružina, která, když ji dobře používáme, tak nás natahuje vzhůru. Když dobře použijeme ten sval, tak nás vytáhne, zúží nás v pase, tělo je více pohyblivé, více akční. Meziobratlové plotýnky mají lepší možnost pracovat a tím nedochází k různým výhřezům a jiným ošklivostem, které nás pak bolí. Proto, aby to takhle fungovalo, tak jednak bychom to měli používat, to tělo by to mělo umět. Nicméně tím, že velmi často sedíme, v podstatě neustále sedíme, jedeme v autě, nosíme kabelku, koukáme do počítače, tak to tělo si ty svaly jakoby prohodí. Ono je začne požívat jinak než má a potom najednou zjistíme, že nás támhle bolí, támhle píchá, teď jsme celí nakřivo. Co s tím máme dělat? A vlastně tato metoda nás znovu učí, to co jsme uměli a zapomněli.

Je k tomu zapotřebí specifického náčiní?
Jsou to jakási pružná lana. Nicméně nepleťme si s klasickou gumou nebo s metodou T-RIX - tato metoda se používá jinak. Je určitě potřeba, než začneme, navštívit nějakého odborníka (lektora, fyzioterapeuta), zkrátka člověka, který je v této metodě proškolen, protože ačkoliv ta technika není nikterak těžká, dá se naučit poměrně snadno, tak si špatnou aplikací můžeme i ublížit.

Vy tady sebou to náčiní, já jsem to nazvala gumicuky máte sebou. Můžete třeba popsat, jak to vypadá. Protože ono to má i specifické funkce. Různé uzlíky tam jsou.
Jsou to v podstatě jakési gumicuky, můžeme to tak klidně nazvat, které mají v zakončení jakási očka a těmi očky potřebujeme provléknout ruku a správně uchopit. To je základ. Protože pokud budeme s těmito gumicuky pracovat špatně, tak vlastně ty gumicuky budeme používat jako činku, což není tím primárním efektem nebo to, co potřebujeme. Ale naopak my potřebujeme právě aktivovat ty svalové řetězce.

Čtěte také

Můžeme se zaměřovat na různé části těla?
Tato metoda je specifická tím, že ano, každý cvik je zaměřen na jiný svalový řetězec. Nicméně vždycky pracuju s celým tělem.

Takže to není jenom o tom, zbavit se bolesti zad nebo bolesti kloubů?
Já vždycky motivuji především děvčata tím, že první vedlejší účinek je hubnutí, úžení v pase. Je to opravdu na tom člověku krásně vidět, pokud to tělo používá dobře, tak vy vyrostete. Opravdu je tam velmi důležitá ta trakční síla, kdy člověk roste, zvedá se, úží se v pase. Je najednou jakýsi krásnější a je zdravější, nebolavý.

Vy jste na začátku říkala, že vlastně tím cvičením pomocí těch zvláštních gumicuků aktivujeme vertikály a spirály. Ale my jsme vlastně nevysvětlili, co to je. Možná by stálo za to, se i u toho zastavit.
Je to dobře, že se zastavujeme, protože je to to nejzásadnější na celé té metodě. Svalové spirály si můžeme představit právě jako lano, které je kolem nás omotané řekněme od ucha až dolů po patu. A vertikály ty jsou naopak v tom středu těla kolem páteře od hlavy až po paty. Když si to přeneseme úplně laicky, to co jsme se vždycky učili, tak vlastně spirály můžeme přeneseně nazvat jako svaly, které nám ochabují, které známe většinou je to to bříško, speciálně je to to spodní bříško, zadeček. Tak to jsou ty bolavé partie, které pak se horko těžko snažíme nějakým způsobem vycvičit. A naopak ty vertikály, to jsou ty svaly, které se nám zkracují a způsobují tu bolest. Jako ty krční šíjové svaly, svaly kolem páteře, kde způsobují ty vyhřezlé plotýnky. Takhle bych to asi velmi jednoduše vysvětlila. A ta práce, ta technika, ta metoda toho lana, proč je důležité vlastně navštívit toho odborníka, spočívá v tom, že já vlastně tím, že aktivuju správně ten svalový řetězec, tu svalovou spirálu, tím uvolním tu svalovou vertikálu a když je uvolněná, tak v té chvíli já tu vertikálu můžu protáhnout a tím pádem rozvolním to, co nás bolí a to tělo se zase usmívá a je v pohodě.

Stabilizace páteře (cvičení SM systém)

Vy jste také říkala, že tahle metoda je třeba například v Německu už velmi oblíbená a zároveň také přijímaná i veřejným zdravotnictvím, zatímco u nás se to teprve zdravotníci učí. Čili je to už osvědčená rehabilitační metoda?
Řekla bych, že tato metoda se prosazuje už přes 30 let. Zaplaťpánbůh pan doktor Smíšek má 2 dcery, velmi akční, které jsou také lékařky, takže naštěstí tato metoda se stále vyvíjí a bude určitě nadále pokračovat. Jak jsem říkala, v německy mluvících zemích už v řadě zemí je proplácena zdravotními pojišťovnami. V České republice si tím nejsem zcela jistá, ale vím, že už se v některých školách noví rehabilitační pracovníci začínají o této metodě učit. Dokonce někteří lékaři předepisují vyloženě SM systém jako metodu, která je pro klienty vhodná. Takže ano, sláva…. Po 30 letech pan doktor Smíšek konečně dostává uznání i v České republice.

Tato metoda je opravdu vhodná pro každého. Už jenom z toho důvodu, že cvičím ve svém tempu s lany, která si nastavím na svoji zátěž, aby mi vyhovovala. Jaroslava Morávková z Centra zdravého pohybu v Hradci Králové

My se zastavíme u těch jednotlivých skupin. V čem je tedy cvičení přínosné pro ty nejmenší, pro děti.
Protože děti dneska už neběhají po té louce, ale zase sedí u těch počítačů a bohužel i ty nejmenší děti. Tak máme tu různé vadné držení těla, především kde právě ten pohyb s tím lanem nás zase vrátí do té správné pozice, do té osy. Nicméně u těch dětí je samozřejmě důležité, aby dohlíželi rodiče.

Takže ti sami cvičit nemohou. Ale tomuhle cvičení se nevyhýbají ani sportovci a ti přece hledají trochu jiný efekt.
V podstatě tato metoda byla původně určena jako rehabilitační, nicméně dneska ji vyhledávají i vrcholoví sportovci. Můžu jmenovat např. Ondru Banka, našeho známého lyžaře, který tuto metodu využívá nejenom jako rehabilitaci, ale vlastně i jako kondiční přípravu, protože ta lana se dají nastavit na různou sílu. Mají různé nástavce a člověk si v podstatě i u toho rehabilitačního cvičení může přijít k dobré kondici.

A co přináší to cvičení osobám ve středním věku?
Tak tam přináší hlavně tu úlevu. Důležité je, není potřeba cvičit půl hodiny, je potřeba si s těmi lany, já vždycky říkám zamávat. Zamávat třeba 5 minut denně a ta úleva tam přijde. Protože se prostě aktivují ty svaly. Máma spoustu manažerů, lidí v kanceláři … tak mají tady to lano zaháklé někde o skříň nebo o stůl. Chvíli píšou, když už cítím, že ty záda začínají bolet, něco mně tam vadí, tak si přiskočím rychle k lanům. Udělám si 2 cviky a zvesela můžu pokračovat v práci.


Nestihli jsme se zastavit u nejstarší skupiny cvičenců a těmi jsou senioři v tom opravdu vyšším věku, protože ti občas mají obavu vůbec se pouštět do nějakých cvičení z toho důvodu, že už je třeba samotný pohyb bolí. A tady je přece jenom řečeno zcela jasně, že i pro tuto skupinu je to cvičení vhodné. Takže osvětlete, jak cvičí potom třeba ti, kteří jsou i mírně imobilní.
Tato metoda je opravdu vhodná pro každého. Už jenom z toho důvodu, že já můžu s těmi lany cvičit ve svém tempu. Cvičím ve svém tempu s lany, která si nastavím na svoji zátěž, aby mi vyhovovala. Pokud je to senior, který má problémy jenom stát, tak si může sednout. Není problém se posadit a s lany cvičit vsedě.

A stále tam je dodrženo to, že se aktivují ty spirály a ty vertikály?
Je potřeba zase sedět správně. Nemůžu si sednout do křesla a čekat, že ta spirála bude aktivována správně. Když si sednu na hezkou rovnou židli, nejlépe pod vedením zase nějakého terapeuta, tak ty spirály se určitě aktivují správně.

Základní postoj při cviku (SM systém)

Tzn., že ti vrcholoví sportovci, ti si, abych to vlastně vysvětlila, na tom laně vyberou tu těžší zátěž a mohou třeba zvolit i rychlejší tempo cvičení a tím si jakoby dávají více do těla?
Třeba. Nebo těch cviků, pan doktor Smíšek, tam už je velká škála, je jich třeba 500 a možná i víc, abych nelhala. A podle zdatnosti a podle toho, co vám to tělo dovolí, vy můžete ten cvik různě modifikovat. Můžete například k tomu používat balanční podložku. Tím vlastně zvýšíte tu zátěž, efekt toho těla. Takže tam opravdu těch variant je hodně.

Jaké vybavení je tedy potřeba. Stačí jenom ta lana?
Určitě stačí ta lana. Minimálně ze začátku, potom můžeme přidat například tu balanční podložku nebo se třeba cvičí s holemi. Pan doktor Smíšek místo holí používá násady od košťat. Takže fantazii se meze nekladou. Nicméně proto, abychom tomu tělu ulevili a udělali pro něj něco dobře, opravdu potřebuju pouze ta lana a výborné je, že potřebuji, když budu šikovná, potřebuji 5 minut denně. Nepotřebuji víc.

Za jak dlouho se dostaví efekt, pokud cvičíme touto metodou.
Pokud je to jenom nějaký, jenom v uvozovkách bolavá záda, řekněme po 14 dnech v měsíci, můžeme očekávat, že se stav stabilizuje. Pokud je to nějaký vážnější problém nebo nějaký dlouhodobý problém, tak čekejme třeba 3 měsíce, půl roku. Záleží na tom, jak dlouho degeneruju, tak dlouho regeneruju.

autor: luc
Spustit audio