Bráníme se hlavou. Základní pravidla sebeobrany v ohrožení vám poví Petr Moučka

25. srpen 2015

Někdo vás přepadl, ocitli jste se u dopravní nehody, jste ve stresu, nevíte co si počít. Bc. Petr Moučka, instruktor a autor systému reálné sebeobrany SORUDO, vám vysvětlí, že se především bráníme hlavou. Jaká jsou základní pravidla, jak se zachovat v ohrožení života? A dozvíte se také, proč se nedoporučuje při ohrožení volat POMOC, ale je lepší volat HOŘÍ.

Zatímco bojové umění je hlavně o duševním rozvoji, bojový sport o kondici a získávání titulů a klasická sebeobrana kombinuje obojí, v systému reálné sebeobrany jde primárně o přežití a záchranu života.

SORUDO jako 1. komplexní systém reálné sebeobrany vzniklo v roce 1999 spojením moderních bojových systémů Musado, Wing Tsun, Krav Maga a Alkamf-jitsu.

SORUDO vás učí nevzdávat se, bojovat a zachraňovat životy. Pomáhá vám postarat se o sebe, své blízké a jít tak ostatním příkladem.

Instruktor SORUDO Petr Moučka a moderátorka Lucie Peterková

Jak říká jeho tvůrce a hlavní instruktor Petr Moučka: „Vyzkoušel jsem mnohé systémy, ale žádný mi plně nevyhovoval. Buď si praktické použití žádalo dlouhá léta tréninku, nebo kladlo příliš velký akcent na kondici. Co mi ale vadilo u všech systémů, bylo jejich výhradní zaměření na vlastní boj. Věnovali jen malou pozornost pre-konfliktní fázi boje, tedy jak se konfliktu vyhnout ale i jak se zachovat po jeho skončení."

Systém SORUDO je tedy nastavený tak, aby ho kromě fyzicky zdatných jedinců rychle a účinně zvládli také ženy, děti, handicapovaní a vůbec všichni ti, kteří potřebují ochranu a přitom mohou věnovat výcviku jen minimum času.

Byli jste přepadeni a nevíte jak se bránit? Lucie Peterková a instruktor komplexního systému reálné sebeobrany SORUDO Petr Moučka vám ukáží jak na útočníka vyzrát. Mimo jiné, že se nedoporučuje volat POMOC, ale ... co máte volat? Koukněte na video!

Posted by Český rozhlas Hradec Králové on 25. srpen 2015


A protože jde o komplexní systém, jeho dalšími složkami jsou:

První pomoc
V případě napadení jde často o život a o záchraně rozhodují první okamžiky. Kurzy SORUDO proto jako jediné v ČR zahrnují kromě výuky sebeobrany i základy první pomoci (akutní medicíny).

Trestní právo
Střet s útočníkem může mít právní dohru, proto jsme s pomocí odborníků na trestní právo (především soudců) obohatili náplň kurzů také o informace z této oblasti.

Verbální sebeobrana
Ocitnete-li se tváří v tvář agresorovi, rozhoduje nejen to, co uděláte, ale také, co řeknete (nebo naopak neřeknete). Najít vhodná slova pomůže speciální kurz asertivity.

SORUDO dokážete použít v jakékoliv kritické životní situaci, kdy půjde o život. Nejde o to porazit útočníka v boji, ale především ochránit zdraví napadených!

Spustit audio