Dobře tolerují zimu, naopak jim vadí přehřátí. Kateřina Berkovcová ví vše o chovu morčat

9. srpen 2016

Radioporadna: Kateřina Berkovcová ví vše o chovu morčat. Morče domácí patří v lidské společnosti již několik století mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky. Jedná se o domestikovanou formu jihoamerického hlodavce morčete divokého. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Morčatovití tvoří nevelkou skupinu asi 18 druhů menších býložravců, které patří k typickým zástupcům jihoamerické fauny. V Jižní a Střední Americe obývají nejrůznější prostředí, od tropických pralesů po polopouště a pusté náhorní planiny. Jsou to společenští živočichové, žijící v malých skupinkách.

Morčatovití se rozdělují na dvě podčeledi: na tvarově menší zavalitá a krátkonohá morčata a na dlouhonohé, zajíce připomínající mary, které mají drápy podobnými kopýtkům a dorůstají hmotnosti až 16 kilogramů.

Morčata jsou drobná a velmi společenská zvířata. V přírodě žijí v různě velkých skupinách. Aktivní jsou s přestávkami po celý den, nejaktivnější jsou ale v noci a zvláště za soumraku a za úsvitu, což je opět chrání před predátory.

Morče domácí vzniklo domestikací morčete divokého jihoamerickými indiány, kteří je chovali již snad dokonce 9 tisíc let př.n.l. Svědectvím jsou mumifikovaná morčata, nalezená ve vykopávkách inckých sídlišť.

Morčata

Koncem 16. století se morčata dostala do Evropy a byla zde popsána švýcarským biologem Conradem Gessnerem.

Morčata v Evropě původně chovala jako velkou zvláštnost. Pro pěkný vzhled, přítulnost, nekousavost a pro snadný chov se postupem doby stala z morčat oblíbená a dostupná domácí zvířata.

Od 18. století se zvláště v Anglii začínají masově chovat jako domácí mazlíčci a začínají se systematicky šlechtit. V 19. století byly v Anglii pořádány první morčecí výstavy. Po druhé světové válce přišla nová vlna obliby morčat, která trvá dodnes.

Při chovu je třeba morčeti vytvořit vhodné podmínky a věnovat mu dostatek času. Morčata mají kompaktně stavěné tělo a proto (s výjimkou mláďat) velmi dobře tolerují zimu. Naopak jim vadí přehřátí. Při chovu je ideální teplota prostředí 18 až 24 °Celsia.

autor: jou
Spustit audio