Jak poznat vodu, ve které bychom se neměli koupat? Jaká jsou zdravotní rizika?

21. červen 2017

Od dob, kdy se Vančurův Antonín Důra bez obav o své zdraví nořil do vln svých říčních lázní, už uplynulo mnoho vody. Naše řeky na čas ztratily vše, co kdysi činilo koupání v nich tolik atraktivním - čistou tekoucí vodu, příjemné přírodní prostředí a v neposlední řadě také plovárny. Dnes se voda v řekách znovu pročišťuje a lidé, které neláká tobogán akvaparku, znovu objevují koupání v přírodní vodě. Některá města investují do obnovy říčních koupališť.

Koupání patří bezesporu k nejatraktivnějším aktivitám využití volného času člověka. Dnešní životní styl s sebou přináší pro člověka stále větší duševní zátěž, stres a proto je možnost koupání ve volné přírodě, které umožňuje příjemnou rekreaci, relaxaci a sportovní vyžit stále vyhledáváno.

Už od roku 1976 má Evropská unie Směrnici rady o kvalitě vody ke koupání. Je zde definováno, co je koupací oblast. Je to jakékoliv místo, ve kterém se nachází voda pro koupání. Voda pro koupání je určena jako všechny tekoucí nebo stojaté sladké vody a jejich části a mořské vody, v nichž je koupání výslovně povoleno příslušným úřadem členského státu, nebo zde není koupání zakázáno a je tradičně provozováno velkým počtem koupajících se osob. Směrnice definuje, jaké kvalitativní ukazatele se na koupací vodě mají hodnotit a jak často.

Kdo hlídá kvalitu vody?
Naše legislativa v návaznosti na směrnici rozlišuje tři místa ke koupání. Koupaliště ve volné přírodě, koupací oblasti a ostatní vodní plochy. Zcela mimo pak stojí ještě umělá koupaliště, tj. bazény apod.

Každé koupaliště ve volné přírodě má svého provozovatele, který je zodpovědný za kvalitu služeb i vody. Měl by odebírat vzorky vody a nechat je vyhodnocovat. Provozovatel zpravidla vybírá vstupné jako úhradu za poskytované služby (WC, kabinky, sprchy, hlídání kvality vody).

Bez vstupného, ale taky bez služeb se můžete koupat v koupacích oblastech. To jsou místa, která vyhláškou přímo určí Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo životního prostředí.

Kvalitu vody zde kontroluje krajská hygienická stanice a pokud je kvalita vody špatná, může koupání zakázat.

A do třetice se můžete koupat kdekoliv, kde to není zakázáno. Zde ale nikdo kvalitu vody nehlídá a koupání je na vlastní nebezpečí.

Koupání, Černý rybník, Jihlavsko

Informace o kvalitě vody na přírodním koupališti podává provozovatel, o kvalitě vody v koupacích oblastech se dozvíte na webových stránkách příslušné krajské hygienické stanice. Pokud chcete najít, jaká je kde voda, nejsnáze to zjistíte přes stránky Státního zdravotního ústavu (www.szu.cz/chzp/koupani), kde jsou odkazy na jednotlivé krajské hygienické stanice.

V závislosti na zjištěném množství bakterií se jakost vody ke koupání klasifikuje jako „výborná“, „dobrá“, „přijatelná“ nebo „nevyhovující“.

Hygienická stanice provádí státní zdravotní dozor v následujících oblastech:
v rámci předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění, ve zdravotnických zařízeních (odbor protiepidemický)
v oblasti pitných a rekreačních vod, činností epidemiologicky závažných jako je např. kosmetika, kadeřnictví, masáže, pedikúra (hygiena obecná a komunální)
v oblasti pracovních podmínek z hlediska výskytu škodlivin v pracovním prostředí, v rámci kategorizace prací, provádí šetření podmínek vzniku nemocí z povolání (hygiena práce)
ve stravovacích službách, v oblasti výrobků určených pro styk s potravinami a pokrmy (hygiena výživy a předmětů běžného užívání)
v předškolních a školních zařízeních (hygiena dětí a mladistvých)

Hygienická stanice se dále zabývá hodnocením zdravotních rizik z hlediska prevence negativního vlivu na zdravotní stav obyvatelstva, vydává stanoviska při územních a stavebních řízeních, kolaudacích staveb, řeší podněty občanů, podílí se ve spolupráci s dalšími správními úřady na tvorbě zdravotní politiky kraje a na úkolech integrovaného záchranného systému.

Radioporadna: MUDr. Monika Todtová - Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje. Jak poznat vodu, ve které bychom se neměli koupat? Jaká jsou zdravotní rizika koupání ve znečištěné vodě? Povinnosti provozovatele. Kvalita balené vody v letním období? Vodní filtry, ano či ne? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Spustit audio