Jak přežít v divočině? Zapamatujte si slova: ochrana, záchrana, voda a jídlo

22. srpen 2016

Horolezec, horský průvodce a horolezecký instruktor Martin Zavřel vám poradí jak naplánovat výlet do volné přírody. Co zvážit před cestou? Podle čeho vybrat lokalitu na kempování? Jak by měla ovlivnit náš výběr přítomnost dětí? Co s sebou zabalit a co mít vždy při sobě? Bez čeho byste neměli odejít do terénu?

Kde postavit nouzový přístřešek?
Přístřešek je vhodné stavět ve svahu. Na vrcholu kopce totiž bývá větrno a chladno. V údolí zase bývá vlhko a v noci také chladno. Nikdy si nestavte přístřešek pod osamoceným stromem, zde hrozí nebezpečí uhození blesku.

Pro stavbu přístřešku je vhodné najít místo mezi dvěma stromy. Na toto místo nejprve nahromaďte spoustu chvojí (zelené nebo suché), a to zejména kvůli izolaci od země. Čím větší vrstva, tím tepleji vám bude.

Rozdělání ohně - co je to finská svíce?
Vždy si oškrábu místo, kde rozdělávám oheň až na holou půdu (hlínu), abych zamezil případnému požáru lesa. Pokud je to v mých silách, vyhrabu díru, kde rozdělám oheň a nebo ji alespoň obložím kameny.

Oheň rozdělávám na místě co nejblíže vody, řeky - když se mi oheň vymkne kontrole, lze ho snadno uhasit. Navíc popel u řeky případně spláchne větší voda na jaře.

Pálení čarodějnic

Když je po ohni a já jsem na odchodu, tak se ujistím, že je ohniště je studené. Díru zahrabu hlínou nebo smíchám popel s vodou, udělám kaši, kterou rozházím po lese. Na místo, kde byl oheň, navrším větve nebo zasypu listím.

Pitná voda
Voda - pokuste se najít zdroj vody (pramen, kaktusy, vyschlá říční koryta, mokrý písek pod skalou, sníh, led, apod..). Led je vhodnější, než sníh, protože obsahuje 90% vody a 10% vzduchu, kdežto sníh 90% vzduchu a 10% vody.

Dámské punčochy aneb pevnost punčoch je neuvěřitelná
U Škody 100 šlo punčochou nahradit prasklý klínový řemen pohonu ventilátoru chladiče. Svou úlohu punčocha bravurně splní i jako náhražka zdravotnického materiálu. Nahradí pružné obinadlo při fixaci podvrtnutí nebo spolu s čistým kapesníkem jako improvizované obinadlo s polštářkem.

Nepostradatelná je punčocha i jako síťka pro fixaci obvazů, obzvlášť při ošetření zranění hlavy ji oceníte.

Záchranka, auto

V punčochách najdete nejen kus vázacího prostředku, ale také prostorný vak. Ten se hodí jako provizorní a vzdušné zavazadlo k přenosu nebo uspořádání věcí, jako provizorní vezírek na ryby, k zavěšení sýra do udírny nebo k chlazení nápojů tam, kde z vysokého břehu nedosáhnete na dno.

Punčocha vám usnadní louhování čajů a bylin do horké vody. Nebojte se, vroucí vodu snese, nylon má teplotu tání 250 °C a silon 215 °C.

Už jste se někdy ztratili nebo se venku ocitli v jiné nebezpečné situaci?
Pokud se vám to stane, můžete přivolat pomoc některým z těchto způsobů. nouzová signalizace - signalizace zrcátkem, mobilem, ohněm, kouřem, svítilnou.

Mimochodem, znáte nouzová telefonní čísla? Evropská unie 112, USA 911, Francie 15, Švýcarsko 1414, Rakousko 140, Itálie 118.

Divoké hory (ilustrační foto)

Signalizace leteckým záchranářům
„Potřebuji pomoc" - postavte se tak, aby vaše tělo s rozpaženýma rukama vytvořilo tvar písmene Y (yes - anglicky „ano").

„Nepotřebuji pomoc" - dejte paže do pozice, kdy budou připomínat střední příčku písmene N (no - anglicky „ne").

Uštknutí hadem! Odsávat? Rozřezávat ránu?
Had obvykle vstřikuje jed do velké hloubky, navíc svalovina okamžitě začíná otékat a tudíž toho moc neodsajete. Zkusit to můžete, ale doporučuji neztrácet čas a snažit se co nejrychleji doručit nešťastníka k lékařům.

Kousnutí zmije dospělý zdravý člověk obvykle snese bez větších následků, kdežto na mnoho jiných druhů jedů zabere pouze speciální sérum, které mají v zdravotních střediscích v místě výskytů těchto hadů.

Nesmíte zapomínat ani na individuální alergické reakce.

Takže univerzální postup při uštknutí je následující. Klid, dostatek sladkého pití a co nejrychlejší transport do nemocnice, případně zavolání záchranářů k vám.

Zasažené místo bude hodně otékat a tudíž ponechávat na nešťastníkovi například upnuté kalhoty nebude úplně nejlepší rozhodnutí.

Divoké hory (ilustrační foto)
autor: luc
Spustit audio