Jak si správně připravit bylinkový čaj? Chybou je louhovat velké množství příliš dlouho

25. srpen 2017

Ať už připravujete nápoj z jedné byliny nebo ze směsi - do jednoho hrnku by měla přijít jedna polévková lžíce bylinek. V horké vodě se louhuje maximálně 15 minut. Ne víc!

Jste po dovolené opálení ale vysušení ? Jak pokožku vyhladit a omladit?
Popíjejte lahodný nápoj ze čtyř rostlin: rooibos, honeybush (medový keř), rakytník, bazalka posvátná. Na jeden čaj - jedna polévková lžíce všech bylinek dohromady.

Čtěte také

Bazalka posvátná pocházející z Indie obsahuje ursolové kyseliny, které podporují tvorbu kolagenu v podkoží!

Tento čaj tedy pomáhá vypínat vrásky, vyhladit pleť a navíc dobře chutná

Aby zafungoval na regeneraci po létě, je potřeba jej pít minimálně po dobu šesti týdnů. Pokud chceme kúru omlazovací proti vráskám, měli bychom pít alespoň 3 měsíce. Stačí jednou denně, nemusí to být úplně nalačno, ale nejlépe na prázdný žaludek.

Bylinky pěstované na zahradách, balkonech bytů či parapetech oken se staly hitem

Sádlo nejen na chleba! Jak udělat doma přírodní měsíčkovou mast?
Doma vyškvařené sádlo rozpustíme, přidáme do něj trošku vody a měsíček (může být sušený i čerstvý) a necháme asi 15 minut. Nesmí se škvařit. Pak odstavíme a necháme ztuhnout. Druhý den to uděláme znovu. Pak přecedíme, necháme opět ztuhnout a mažeme. A jak odměřit množství? Ideální míra: v jedné hrsti sádlo, ve druhé měsíček.

Zmírnění lupénky přírodní cestou
Pomáhají antimutageny - byliny, které umí zastavit nebo zpomalit patologické procesy v těle. Je to například lapacho, uňa de gato (kočičí dráp), rooibos, honeybush, graviola nebo benedikt. Benedikt je vhodný i na obklady.

Kromě antimutagenů je možné pít při lupénce také čaj z dvouzubce nebo černuchy seté. Z černuchy se dají konzumovat i semínka - použít kamkoli do jídla.

Bylinky proti ekzému
Základem je plod bezu černého. Smícháme s čekankou, kokoškou, dvouzubcem, benediktem a k tomu opět černuchu setou. Ulevit může i rooibos, jarva monnierova nebo kořen lopuchu.

Pozor na ostropestřec!
Je velmi populární dělat si očistnou kúru na játra. Mgr. Ilona Nápravníková ale ostropestřec doporučuje pouze v případech, kdy krevní testy prokáží v játrech nějaký problém. Jako prevenci navrhuje byliny: černobýl, vachta, případně hořec.

A proč si dát pozor na heřmánek nebo kopřivu? Poslechněte si celý audiozáznam!

autor: kud
Spustit audio