Kožní problémy způsobené mrazem, popraskaná kůže a exémy, alergie na chlad. Co s tím?

6. únor 2017

Radioporadna: Doc. MUDr. Karel Ettler, Kožní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové. Téma: kožní problémy způsobené mrazem - popraskaná kůže a exémy, alergie na mráz. Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Citlivost některých lidí na zimu, mráz nebo studenou vodu se nazývá alergie na chlad, lidově chladová kopřivka. Alergií na chlad trpí častěji ženy než muži.

Kopřivka způsobená chladem se nejčastěji objevuje během minut v místě podráždění a přetrvává méně než 2 hodiny.

Kritická hodnota, potřebná k vyvolání chladové kopřivky, je nejčastěji kolem 0 °C, méně často 10 °C a více. Průběh je obvykle dlouhodobý, většinou trvá více let. Část nemocných je v letních měsících roku bez potíží.

Příznaky chladové alergie
Mezi nejčastější příznaky patří otoky těch míst lidského těla, která nejsou zakryta oblečením, tedy obličeje a rukou. Dalším příznakem je zarudnutí kůže, vznik kopřivky a popraskání kůže. Ojediněle může dojít k dechovým potížím.

Radioporadna: Doc. MUDr. Karel Ettler, CSc. - kožní nemoci z povolání - poradna kožního lékaře

Alergie na chlad nás může zaskočit i na horách
Pacient může mít potíže při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu či příchodu z tepla to zimy či naopak. Alergie na chlad se může projevit i v létě, například při koupání ve studené vodě. Zmrzlina nebo studené nápoje mohou vyvolat otok rtů a jazyka.

Mylně bývají za chladovou alergii považovány příznaky jako kýchání, kašel či dušnost při přechodech z tepla do zimy, hlavně v mrazivém počasí. V tomto případě se jedná o důsledek jiné inhalační alergie (např. alergie na roztoče nebo plísně), kdy dojde k podráždění stávajícího zánětu na sliznicích.

Léčba alergie na chlad
Léčba nejčastěji spočívá v pravidelném podávání antihistaminik s důrazem na užití antihistaminik preventivně před expozicí chladem.

Důležité je používání vhodných krémů, hlavně v zimním období a vyhýbáním se prudkým změnám teplot. Podstatná je ochrana nezakrytých míst - obličeje a rukou - před působením větru či mrazu.

autor: kud
Spustit audio