Kýchání, rýma, svědění očí. Alergici bojují s pylovou sezónou. MUDr. Irena Krčmová v naší poradně

20. duben 2017

Radioporadna: MUDr. Irena Krčmová, CSc. - alergologická poradna - téma: celoroční alergie. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Alergiky pyly v ovzduší pořádně dráždí

Pomalu končí agresivní sezóna pylu lísky, olše, jilmu i topolu. Ty ale v následujících týdnech vystřídají další. Například jeden z nejagresivnějších alergenů - pyl břízy. Potvrzuje to primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové Irena Krčmová: „Pyl břízy je velmi agresivní. A je trochu i nebezpečný i tím, že tak třetina našich pacientů trpí i takzvaným orálním alergickým syndromem. Ten se projevuje tím, že pacienti nemají jen slzení očí, kýchání a vodnatou rýmu, ale reagují alergicky i na určité druhy zeleniny a ovoce."

Čtěte také

Problémy teď mohou způsobovat i parkové dřeviny

„Parkoví dřeviny a cypřišovité stromy nás netrápí tolik co se týče vzdáleného kontaktu, ale pokud se rádi procházíme v parku a jsme na ně alergičtí, tak každopádně přímo v tom parku můžeme mít významné alergické projevy," říká Irena Krčmová.

Dětství v přírodě - recept proti alergii?

Pylovým alergenům se nedá téměř vyhnout

Projevy alergie se dají tlumit například antialergickými léky.

„Popřípadě si stříkat protizánětlivé nosní spreje do nosu, prokapávat oči protialergickými očními kapkami. A ten režim by měl být vždy probrán se svým lékařem alergologem," dodává Irena Krčmová.

Podle primářky Irena Krčmové v pylové sezóně trpí příznaky alergické rýmy přibližně pětina obyvatel.

Spustit audio