Lymfatický systém. Jak funguje, jak se projevují jeho poruchy? Boj proti celulitidě

23. květen 2017

Lymfatický systém je nedílnou součástí imunitního systému. Je to jedinečný čistící systém odvádějící z těla ven škodliviny, které vznikají při funkci organismu, ale i ty, jež do něj vnikají z vnějšího prostředí vzduchem a potravinami. Jelikož je tento systém hlavním faktorem obranyschopnosti organismu, má rozhodující podíl na všech nemocech dnešní doby.

Lymfatická soustava se skládá z lymfatických cév a vysoce specializovaných lymfoidních orgánů a tkání, především brzlíku, sleziny, mandlí a kostní dřeně. Lymfatický (mízní) oběh se velmi podobá oběhu krevnímu. Větší lymfatické cévy jsou podobné jako žíly, lymfatické kapiláry jsou rozptýleny přes celé tělo, nejmenší vedou podél tepen a žil.

Pokud lymfatický systém nefunguje správně, selhávají filtrační schopnosti lymfy

Organismus je zatěžován působením škodlivých látek, které měly být z těla vyloučeny. Zplodiny metabolismu se ukládají do mezibuněčných prostor a lymfatický systém nezvládá plnit svou funkci. Dochází k hromadění vody, solí, tuku a odpadních látek v podkoží.

Velmi důležitá je proto prevence, posilování lymfatického systému pomocí manuální či strojové lymfatické drenáže. Použitím lymfatické masáže můžete posílit lymfatický systém, čímž nejen posílíte svoji imunitu, ale i např. zmírníte projevy celulitidy.

Každá větší zátěž, jizvy po zraněních, císařských řezech a operacích či prodělané infekce, mohou zpomalit nebo zastavit průchod lymfy, lymfa se zahleňuje, housne a usazuje se ve tkáních což způsobuje následně otok, bolest, hromadění různých toxinů a posléze zánětlivé změny.

Přístrojová lymfodrenáž je k dispozici na rehabilitačním oddělení

Existuje také spojitost poruchy lymfatického systému s problémy pokožky, jako je akné a celulitida

U mužů se celulitida téměř nevyskytuje. Vyplývá to jednak z rozdílného anatomického uspořádání tukových buněk v podkoží, jednak z minimální hladiny ženských hormonů estrogenů v mužském organismu. Ženy mají proti mužům dvojnásobek tukových buněk, které jsou uloženy v podkoží. Kůže žen je pružnější a roztažitelnější, co má význam v těhotenství.

Významný vliv na vznik celulitidy mají ženské pohlavní hormony estrogeny, které zvyšují propustnost stěn krevních cév a ovlivňují pružnost podkožního vaziva. Proto se celulitida začíná manifestovat již v období puberty, kdy se náhle zvyšuje hladina estrogenů. Dívky dospívají a přibývají na hmotnosti. Shluky tukových buněk v podkoží tlačí na pojivovou tkáň a utlačují okolní krevní a lymfatické cévy, ty se deformují, čímž se zpomalí místní cirkulace a přísun živin.

Radioporadna: Miroslava Svobodová - Lymfatický systém. Jak funguje, jak se projevují jeho poruchy? Boj proti celulitidě. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Spustit audio