Nechte rozkvést talíře! Ochutnejte jedlé květy. Potěšení pro oko i pro žaludek

5. červen 2015

Pěstovat květiny pro radost z jejich krásy, to dělá asi většina z nás. Ale co takhle si je naservírovat na talíř? Jana Vlková květiny sbírá a pěstuje už řadu let i proto, aby si z nich v kuchyni udělala nějakou dobrotu. sama říká, že květina na talíři je jako brož.

Krásné květy vám mohou ozdobit stůl, a to nejen ve váze, ale také na vašem talíři. Ozvláštní vám oběd vizuálně, ale také díky úžasným neobvyklým chutím jsou rovněž gurmánským zážitkem.

Každá květina má svou specifickou chuť, těžko je k něčemu přirovnávat. Některé květiny jsou kyselé, jiné hořké chutě květin, například řeřišnice nebo lichořeřišnice, jejichž chuť je velmi podobná ředkvičkám. Květiny sladkých chutí rostou v létě, to je například růže nebo denivka, ale málo rostlin je sladkých, protože cukr je pro ně zásadní látka a ukládají si ji jinde než v květech.

S Janou Vlkovou si v pátek 5. června 2015 po 11. hodině Lada Klokočníková povídala o její nové knížce „Květinová kuchařka“.

Jana Vlková, autorka Květinové kuchařky, spolu se Zdenou Kabourkovou

Navíc jste mohli i ochutnat některé druhy květin.

Ochutnávku pro vás připravila Jana Lukešová z královéhradecké Bazalky, která byla druhým hostem naší Radioporadny v pátek 5. června 2015.

Květy jsou bohaté na minerály, antioxidanty, vitamíny a enzymy

Již po staletí lidé využívají květy na ozvláštnění aromatu, chuti a vzezření různých pokrmů. V současné době se květy na talíři vrací do módy hlavně díky používání v kuchyních luxusních restaurací.

Jedlé květy se pro naše zdraví používají od nepaměti. Navíc si je můžeme vypěstovat sami na vlastní zahrádce či truhlíku za oknem. Kdy a jak sbírat jedlé květy?

Květy na talíři

Mezi nejoblíbenější jedlé květy, které běžně rostou také na českých mezích, loukách či zahrádkách patří lichořeřišnice, měsíček, sedmikráska, brutnák, růže, maceška, fialka a samozřejmě také květy oblíbené levandule, šalvěje, máty a dalších bylinek.

Mezi běžně dostupné jedlé květy patří také květy cuket a dýní

Rozhodnete-li se ke konzumaci květů, nepoužívejte květiny s ovadlými lístky, vybledlé květy, či uzavřené. Květ musí být rozvitý, abyste si jej mohli pořádně prohlédnout.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.