Nejčastější mýty o alarmech. Jak správně zabezpečit svůj dům či byt?

24. srpen 2016

Radioporadna: Daniel Franc - Jak zabezpečit svůj dům či byt? Nejčastější mýty o alarmech! Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Pokud při výběru alarmu tápete a nebaví vás pročítat dlouhé odstavce s technickými parametry, kterým nerozumíte, poslechněte si naši radioporadnu.

I když se v problematice vůbec neorientujete, je důležité si předem ujasnit alespoň to, zda chcete alarmový systém koncipovat bezdrátově nebo drátově (popřípadě kombinací), jak jej chcete ovládat (klíčenkou, klávesnicí apod.), nebo co má alarm dělat při poplachu..

Nejdůležitější při výběru alarmu jsou následující body:
1) Zamyslete se nad tím, jakou cestou se do vašeho objektu může narušitel dostat, kde jsou nejslabší místa objektu, který chcete zabezpečit.
Překvapit může například i zloděj, který se protáhne oknem ve světlíku ve starších bytových domech. Pochopitelně není nutné instalovat senzory na všechna okna či dveřích, ale pouze tam, kde si myslíte, že je největší pravděpodobnost narušení.

Uvědomte si, že podle statistik jsou bytové domy nejčastěji vykrádány ve dne, rodinné domky naopak v noci.

2) Zvolte si, zda celé zabezpečovací zařízení chcete koncipovat drátově nebo bezdrátově.
Výhoda bezdrátového systému je jednoduchost a nenáročnost zapojení, kdy odpadá složité a pracné vedení kabelů k jednotlivým detektorům.

Nevýhodou je napájení baterií, kterou je nutno čas od času vyměnit, což je slabší místo bezdrátových detektorů.

Alarm vám pomůže ochránit váš majetek (ilustrační foto)

Také je potřeba si uvědomit, že spolehlivost přenosu informace z detektoru k centrální jednotce klesá se vzdáleností od centrální jednotky a zejména s překážkami. Každá zeď snižuje významně dosah bezdrátového detektoru.

Drátový detektor se vyznačuje větší spolehlivostí, ale jeho instalace je již složitější a pracnější.

Každopádně např. u ještě nehotových novostaveb nebo v místech, kde na designu zase tolik nezáleží a dodatečně vedený kabel nezpůsobí velký problém je to určitě lepší řešení.

Pokud to charakteru objekt neumožňuje, pak ale volba bezdrátového čidla není určitě špatná, baterie v detektoru vydrží několik měsíců a detektor slabou baterii umí signalizovat kontrolkou.

Oblíbená je kombinace drátových a bezdrátových detektorů. Kde to lze, připojíte detektory drátově, a kde to možné není, použijete detektory bezdrátové.

3) Zvolte si centrální jednotku - mozek celého systému.
Informujte se o zabezpečovacích sadách a nejdůležitějších funkcích zabezpečovacích zařízení. Jednotlivé sady se liší poměrně zásadně - věnujte proto jejich výběru dostatek času.

Vyberte si několik typů alarmů a odborník vám jistě doporučí ten vhodnější.

Alarm vám pomůže ochránit váš majetek (ilustrační foto)

4) Nezapomeňte na pořízení dalších komponentů k alarmu (detektorů, čidel, příslušenství)
Valná většina alarmových sad je připravena jako samoinstalační balíček, který obsahuje centrální jednotku, dvě klíčenky pro ovládání alarmu, malou vnitřní sirénu, jedno bezdrátové pohybové čidlo a jedno bezdrátové magnetické čidlo na dveře nebo okna.

Taková sada vám postačí pro základní zastřežení menšího bytu, dílny, garáže nebo kanceláře.

Pokud ale chcete zabezpečení rozšířit například na další místnosti, připojit další signalizační zařízení, je nutné přikoupit další komponenty.

Vyberte si konkrétní typ alarmu a odborníci vám k tomu navrhnou volitelné komponenty (například: zdroj, akumulátor, plechový box, zámek, atd.).

5) Pozornost věnujte též způsobu ovládání vašeho alarmu, budete jej denně používat
Klíčenky
Použití klíčenky je podobné jako dálkové ovládání dveří od auta (zamknout = zapnout alarm x odemknout = vypnout alarm). Jde o základní a nejjednodušší způsob ovládání alarmu. Jejich použití se doporučuje hlavně proto, že jimi lze ovládat alarm ještě před vchodem do objektu, před vchodovými dveřmi.

Klávesnice
Klávesnice je velmi často používaným komponentem u zabezpečovacích sestav, mnoho lidí ani jiné způsoby ovládání alarmu nezná. Výhodou je, že nemusíte nosit u sebe žádné klíčenky nebo čipy. Pouze musíte nosit v hlavě PIN kód.

Dallas čipy
Jedná se o kontaktní čipy s originálním nenapodobitelným kódem. Tyto čipy se často používají na vchodových dveřích bytových domů. Jejich výhodou je vysoká mechanická odolnost a velmi snadné použití, které zvládnou děti i senioři. Jejich použití je vhodné tam, kde chcete mít přehled nad tím, kdo s alarmem pracuje.

RFID čipy
RFID je bezkontaktní identifikační systém. Čtečky RFID mohou být přímo zabudovány v klávesnicích alarmů nebo lze použít samostatné čtečky RFID a výstup pak propojit s příslušnou alarmovou deskou.

Klíč v zámku

Externí vstup
Některé alarmové ústředny mají možnost ovládání vstupem na svorkovnici. Do takového vstupu lze připojit jakýkoliv kontakt. Otevírá se tak možnost kombinace alarmových centrál se širokou škálou kódových klávesnic a čteček RFID čipů.

SMS
Většina GSM alarmů umožňuje aktivaci/deaktivaci pomocí strukturovaných SMS. To je užitečné, pokud chcete alarm ovládat dálkově, například zapomenete ráno při odchodu z domu alarm zapnout a chcete tak učinit dodatečně. Nevýhodou jsou poplatky za SMS.

Volání či prozvánění
Při zavolání na telefonní číslo alarmu lze měnit stav střežení. Některé alarmy umí tento stav měnit již pouhým prozvoněním a tedy zdarma. Jiné hovor zvednou a pak můžete zadat klávesnicí telefonu patřičný povel.

Aplikace pro chytré mobily a PC
Kromě nadstavbové aplikace pro SMS povely je zde ještě možnost pro jisté alarmy ovládání aplikací Smart Security, která je určena především těm, kteří mají na svém mobilu datový tarif a těm, kteří chtějí mít možnost ovládání alarmu ze svého počítače.

6) Co ještě dalšího by mohl Váš alarm umět?
Možná ani netušíte, k čemu dalšímu lze funkce alarmů, zejména těch "lepších", využít. Tyto funkce mohou totiž též velmi zásadně ovlivnit vaše rozhodování při výběru alarmu.

Některé alarmy mají výstup pro Nezávislé ovládání spotřebičů. Pomocí centrály alarmu tak můžete dálkově ovládat například akumulační kamna, bojlery a jiné.

Další užitečnou funkcí některých alarmů je například automatické střežení, což znamená, že se alarm ve vámi nastavenou dobu sám zapne, nebo vypne.

Klíč v zámku
Spustit audio