Nezavírejte oči ani uši před domácím násilím na seniorech. Důležité je učinit první krok

16. červen 2017

Počet odhalených případů domácího násilí v České republice stoupá! Obětmi jsou kromě žen čím dál častěji i senioři. Policisté taky ve větší míře využívají možnosti vykázat násilníka dočasně z bytu. Na téma pomoci osobám ohroženým domácím násilím bude hovořit v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové Mgr. Miroslav Bubeník. Den proti násilí na seniorech. Těchto případů přibývá, varují odborníci. Jak pomoci týranému seniorovi?

Žárlivost je vlastně násilí, jehož obětí je láska, řekla francouzská spisovatelka Sidonie Gabrielle Colettová.

Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti, intenzita násilných incidentů se stupňuje a vede ke ztrátě schopností včas tyto incidenty zastavit a efektivně vyřešit narušený vztah.

Důležité je učinit první krok! Násilí mezi blízkými není normální. Nikdo není povinen trpět. Nikdo nemá právo jiného týrat psychicky či fyzicky. Není se za co stydět. Vina je na straně násilné osoby.

"Pomáháme potřebným s bezpečnostním plánem. To je základní věc. Začít se chránit. A často takové případy končí odchodem od násilníka. A to vše je dobré naplánovat", říká Mgr. Miroslav Bubeník.

Domácí násilí. Ilustrační foto

Nepomůže nechávat si své pocity pro sebe. Je dobré o trápení s násilným chováním blízké osoby říct známým, přátelům, spolupracovníkům a příbuzným, na které je možné se spolehnout.

Projevy domácího násilí:
psychické násilí
zastrašování - zlé pohledy, výhružná gesta, předvádění zbraní, ničení věcí, ubližování jiným v přítomnosti ohrožené osoby
zvýšená kontrola všeho, co ohrožená osoba dělá - kam jde, s kým mluví, co říká, kdy se vrátí, omezování samostatnosti a rozhodování o sobě
kritizování a ponižování - nadávky, zesměšňování, snižování schopností, zpochybňování duševního zdraví, zlehčování obav, přehlížení přání a potřeb
vyhrožování a vydírání - nucení k poslušnosti, vyhrožování bitím, přerušením kontaktů, sebevraždou, vydírání přes děti, vnoučata, vyvolávání pocitů viny
fyzické násilí - facky, rány pěstí, kopání, tlučení hlavou (např. o stěnu, topení), rdoušení, tahání za vlasy, bití nějakým předmětem apod.
sociální násilí - izolace od příbuzných a přátel - zákaz přijímat návštěvy, svým chováním odrazovat návštěvníka od dalších návštěv, zákaz telefonovat, dívat se na TV, doprovázení např. k lékaři, na úřady
ekonomické zneužívání - zamezení přístupu k financím (i vlastním), vydírání, vynucování přepsání bytu, nemovitosti
sexuální násilí
kombinace všech těchto projevů

Klíčové znaky domácího násilí:
- opakování a dlouhodobost - z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.
- Eskalace - od urážek se stupňuje k psychickému snižování lidské důstojnosti až k fyzickým útokům a závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.
- jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí osoby ohrožené a osoby násilné - domácí násilí nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde se role osoby násilné a osoby ohrožené střídají.
- neveřejnost - probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly.
Aby skutek byl domácím násilím, musí být naplněny všechny čtyři znaky!

Spustit audio