Osvěžující jarní koktejly zvládnete i sami doma. Rady barmana Tomáše Trejbala

9. květen 2017

Barman Tomáš Trejbal se podělil o své tipy a triky na jarní koktejly a drinky. Jeho nejoblíbenějším nápojem je národní nápoj Portorika - Piňa Colada. Baví ho na něm, jak sám říká, chuť kokosu a nadýchaného koktejlu.

Jaké další drinky mají lidi v oblibě?
Patří mezi ně tři základní kubánské nápoje - dlouhé: Mojito, Cuba libre a krátké Daiquiri, a to v různých ovocných variantách.

Je nějaký míchaný nápoj typicky český?
Je jich spousta a myslím si, že do budoucna uslyšíme o celé řadě dalších. Například s přidáním různých českých bylinných likérů.

Jaká je nejzákladnější surovina pro koktejl?
Všude v Karibiku i u nás se používají limety a sirupy. Spojení limety nebo grepu ( citrusů) a cukru vychází ze základních limonád a společně tvoří ten základ. A samozřejmě led do každého osvěžujícího nápoje.

Pokud chceme míchat alkoholické nápoje, tak bychom doma měli mít vodku, třtinový rum, gin (vytvoříte z nich sladké, kyselé i hořké drinky).


Jak se míchané nápoje rozdělují?
Základní jsou dlouhé , ty mají objem 3 dcl. Pak jsou to short drinky, které jsou zhruba poloviční a nakonec shot drinky. O nich můžeme říct, že jsou to panáky, ale i ty se u nás už míchají. To znamená, že v nich není jen jedna surovina, ale mix několika.

Dál bychom nápoje mohli rozdělit na teplé a studené, punče, a to v různých variacích. Nejznámější svařený je u nás asi hruška se skořicí.

Co je to vlastně koktejl?
Koktejl je označení pro všechny míchané nápoje, ale podle nejnovějších trendů by byl mléčný jahodový koktejl spíš zařazený do kategorie shakeů.

Existuje nějaké pravidlo k míchání surovin? Asi ne všechny se k sobě chuťově hodí.
Prvotní a základní chyba, kterou lidé často dělají, je spojení mléka nebo smetany a citrusových plodů. Tuto chybu nedělejte, protože už po chvíli uvidíte, že nápoj změní konzistenci, mléčný výrobek se srazí a to samé musí žaludek zpracovat a příliš ho to zatěžuje. A neměli byste tyto suroviny pít ani za sebou. To znamená, že když například vypijete Mojito a budete mít chuť na Piňa coladu, tak byste mezi tím měli vypít minimálně 3 dcl vody, která obsah žaludku naředí a ten je pak lépe připraven na trávení směsi, kterou se chystáme spolknout.

koktejl 1

Jak u míchaných nápojů docílíme duhových efektů?
Celé to umění spočítá ve hmotnosti jednotlivých surovin. To znamená - pokud chceme jednotlivé ingredience odvrstvit, tak na dno nalijeme tu nejtěžší, potom lehčí a nejlehčí. Jednoduchým trikem pro odlehčení horní vrstvy, je předem smíchat její malé množství s trochou sodovky. Bublinky ji nadlehčí. Tak se nám podaří například na vrstvu pomerančového džusu nalít modré curacao v sirupu.

Stále mluvíme o sodovce. Můžeme použít i neperlivou vodu?
Tu bych doporučil v případě, že chci namíchat limonádu a mám poměrně hustý například grepový džus a nechci pít hustý nápoj, například po obědě.

Co všechno bychom měli mít doma, když se rozhodneme vyrábět míchané nápoje?
Určitě vhodné skleničky, ozdobná brčka a určitě šejkr, nebo něco, co se jako šejkr dá použít. Chybět by nemělo ani drtítko, které se používá například na rozdrcení limetek a ledu. Plocha drtítka by neměla mít špičky (jako například palička na maso) , protože hroty by z kůry citrusů vymačkaly hořkou chuť

Je jedno, jaké sklo používáme k přípravě různých nápojů, nebo mají barmani nějaká pravidla?
Určitě musíme vycházet ze základních pravidel. To znamená, že například už zmiňované Mojito a Daiquiri by měly mít svou konkrétní skleničku. U dlouhých nápojů mohou být sklenice variabilnější na stopce, ale vždy by měly být 3 dcl.


Ingredience:
4 ctl zázvorového sirupu, kousky zázvoru, sodovka, led
Postup:
Do sklenice nasypeme větší množství ledu. Nalijeme na něj 4 ctl zázvorového sirupu, přisypeme malé kousky čerstvého zázvoru. Přilijeme sodovku až téměř po okraj a lehce zamícháme.

Do studia jste přinesl nějaké suroviny. Jaký koktejl budete dělat?
Bude to velice rychlý a osvěžující letní drink, který si snadno můžete připravit doma v nealkoholické i alkoholické variantě. Namíchám ze zázvorového sirupu zázvorovou limonádu. Zázvor vás osvěží a trochu roztáhne póry. Je to rozšíření těch základních koktejlů. Použijeme i kousky čerstvého zázvoru, ze kterého sodovka uvolní víc vůně a chuti.

Recept na domácí sirup:
Smícháme třtinový cukr s bílým, směs povaříme. Tak vznikne základní sirup, do kterého přidáme jakoukoli ingredienci, v našem případě zázvor.

Logo

Sirup je oblíbený pro doslazení koktejlů. Jednoduchou verzi (cukr rozpuštěný v horké vodě nebo ovocné šťávě) snadno připravíte během pár minut a po vychladnutí si jej můžete dát do ledničky, aby byl stále po ruce.

Míchané nápoje se také zdobí a někdy i dochucují
Nepsaným pravidlem je to, že by ozdoba měla být ze suroviny, která je v koktejlu obsažená. To znamená: když použijeme například pomerančový džus, tak použijeme na ozdobu pomeranč.

Do Piňa Colady používáme ananasový džus, takže její typickou ozdobou je ananas. Můžeme použít i kokos. Dokonce ji můžeme podávat i v půlce kokosového ořechu. Na ozdobení můžeme použít také barevná paraplíčka nebo třásně.

Kovový šejkr je ten nejvěrnější společník každého barmana. Naplňte jej do poloviny ledem, přidejte všechny přísady a rychle, energicky protřepte. Většina koktejlů se správně promísí, než zvolna napočítáte do deseti. Koktejlům s mléčným základem dejte trochu více času, cca půl minuty.

Tipy navíc:
Limetku a citrón v receptech je lepší nezaměňovat. Mohou se lišit kyselostí i obsahem cukru, což ovlivňuje chuťovou rovnováhu koktejlu.

Čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva začíná již po půl hodině hořknout, nepřipravujte si ji tedy dopředu. Citrónová a limetková šťáva vydrží bez výrazné změny chuti až den, zatímco čerstvý grapefruitový džus naopak hořkost ztrácí - nejlepší je od jednoho do tří dnů po vymačkání.

Na zdraví!

autor: KLO
Spustit audio