Ovoce vám vydrží déle, když... kliknete!

20. září 2016

Špatné uskladnění jablek, hrušek a dalšího ovoce může snížit množství jejich výživových hodnot a zahnívání. Sklízení a skladování úrody má totiž svá pravidla. Proto jsme do Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové pozvali odborníka – Ing. Martina Ludvíka, předsedu Ovocnářské unie ČR.

Jak poznáme, že jsou jablka zralá ke sklizni a skladování?
Rozkrojíme namátkově několik jablek a pokud mají jádra hnědou barvu, je ovoce zralé. Také tím zjistíme, jestli nemá jablko nějaké plísně v jádřinci nebo vady v dužině. Ne každá vada vadí: je tam jedna, která se jmenuje sklovitost (trochu připomíná vyteklou vodu v dužině). Taková jablka můžeme bez problémů konzumovat.

Jak správně ovoce sklízet?
U jablek doporučuji tzv. probírkovou sklizeň, tzn. neotrhat celý strom najednou, ale postupně jen vybarvená, zralá jablka. Další pak třeba za dva týdny.

Zásadním pravidlem je trhat jablka se stopkou, protože místo po stopce je vstupní bránou pro plísně a choroby.

Čtěte také

Při trhání úrody nemačkat jednotlivé plody (abychom je nepoškodili otlakem) a šetrně ukládat do přepravek.

V jakých obalech je vhodné ovoce skladovat?
Lepší, než ty dřevěné, které se používaly kdysi, jsou plastové. Dají se totiž umýt a v těch dřevěných se mohou držet některé choroby a plísně.

Odrůda Quinte

Jak ovoce do přepravek správně narovnat?
Hlavně hrušky bychom měli rovnat a dbát na to, aby se stopky nedotýkaly sousedních hrušek. Když hrušky do bedýnky nasypeme, často se stane, že právě stopky protrhnou slupku těch dalších a ty pak začnou hnít. Zásadně skladujeme pouze zdravé plody.

Na jakém místě bychom měli ovoce skladovat?
Vhodný je určitě sklep, nejlépe kamenný, kde se drží vlhkost, aby jablka nevysychala. Zásadním pravidlem je skladovat jablka odděleně od zeleniny, hlavně kořenové, která přišla do styku se zeminou. Natáhla by do sebe jiné vůně.

Doporučuji také pod přepravky umístit třeba paletu, aby nestály na zemi a mohly větrat.

A také je třeba kontrolovat jednou za měsíc, jestli jablka nebo hrušky ve sklepě nepřezrávají nebo nehnijí.

Nesmíme zapomenout ani prostory větrat (ideálně v noci), aby jablka nedozrávala příliš rychle.

autoři: KS , jou
Spustit audio