Pořizujeme si bazén. Provoz a údržba. Co vše zvážit a dle čeho vybírat

19. duben 2017

Radioporadna: Miloslav Kocián - Příprava bazénu na jaro. Jeho provoz a údržba. Pořizujeme bazén, co vše zvážit a dle čeho vybírat. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Už vás také netěší trávit horké letní dny na přeplněných veřejných koupalištích? Postavte si vlastní bazén.

Mít vlastní bazén již zdaleka není luxus jen pro skupinu „horních deseti tisíc“. Firmy se dnes předbíhají s nabídkou různých typů bazénů snad všech cenových kategorií.

Mezi nejjednodušší a tudíž i nejlevnější patří nadzemní bazény a polozapuštěné fóliové bazény, které se ale díky relativně nízké odolnosti vůči mechanickému namáhání nedoporučují do interiérů.

Největší oblibě se dnes těší bazény z laminátu. Své příznivce si získaly nejen velkým výběrem tvarů a svým estetickým vzhledem, ale i snadnou údržbou. Určitou nevýhodou je jejich náročnější zapuštění do země.

Pohoda v bazénu (ilustrační foto)

Právě laminátové bazény vytváří cenově optimální kompromis mezi levnějšími plastovými a dražšími betonovými, které jsou odborníky považovány za absolutně nejvhodnější do interiérů. Mají vysokou životnost a odolnost. Navíc se při použití keramických obkladů či mozaiky dá dosáhnout výrazného estetického efektu. Vedle náročnosti na instalaci je jejich hlavní nevýhodou poměrně vysoká pořizovací cena.

Avšak celkové náklady na pořízení bazénu nezahrnují pouze vlastní těleso, ale i veškerá další zařízení pro jeho bezproblémovou funkčnost a následnou údržbu. Mezi nejdůležitější patří zejména filtry, čerpadla a vysavače pro čištění vody. Avšak i ty musíme pravidelně doplňovat chemickými přísadami jako je chlór, jód a brom. Jen tak dosáhneme průzračně čisté vody.

U vnitřních bazénů je navíc důležité brát v úvahu celkovou teplotu a vlhkost v místnosti. Pro zamezení tvorby plísní je také nezbytné zajistit její dostatečné odvětrávání, což v ideálním případě znamená vybavit ji klimatizací.

Nezapomeňte, že bazény nám slouží hlavně pro radost a ne pro starost. Chcete-li si tedy dopřát opravdový luxus, můžete svůj bazén doplnit o různé masážní trysky, vodní clony, podvodní svítidla, vyhřívací systémy či protiproud.

Spustit audio