Radioporadna9. prosince  2015 v 11:15  

Raw Vánoce. Jak si připravit zdravou slavnostní tabuli a skvělý raw bramborový salát?

RAW - škola živé stravy - vánoční salát - Foto: Anna Hyžová

RAW - škola živé stravy - vánoční salátFoto: Anna Hyžová

Když se řekne syrová strava, mnoho lidí si představí pouze či převážně studené a neupravené jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či petržele na talíři, možná ovoce a tím to končí.

Živá strava - Anna Hýžová - Foto: Milan Baják

Živá strava - Anna HýžováFoto: Milan Baják

Pojmy jako syrová strava, živá strava, přirozená strava, raw food, raw foodism, vitariánství či rawtariánství ale znamenají stravu nebo způsob stravování, kdy se všechny potraviny, ať už je to ovoce, zelenina, bylinky, jedlé houby, semínka, ořechy nebo obilí, konzumují v co nejpůvodnější podobě, tedy tak, jak je připravila moudrá matka Příroda. 

Školu živé stravy, vitariánství neboli raw food představuje host Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové Anna Hýžová

Jak takové raw Vánoce vypadají? Jak si připravit zdravou slavnostní tabuli? Místo kapra obalené podkovy z avokáda, skvělý raw bramborový salát, nepečený štrůdl a vánoční cukroví! 

Recepty na živou vánoční stravu od Anny Hyžové: 

Vanilkové RAW rohlíčky
Suroviny: 1 hrnek vlašských přechů - umeleme. 1/2 hrnku mouky z naklíčené pohanky, 2 lžíce kokosového oleje, agáve sirupu dle chuti, 2 lžičky vanilky
Postup: Uhněteme těsto, vyválíme váleček, nakrájíme jej na kousky a z nich tvoříme rohlíčky. Uchováváme je v lednici. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

RAW - škola živé stravy - Foto: Anna Hyžová

RAW - škola živé stravyFoto: Anna Hyžová

Šalvějové sušenky
Suroviny: 100 g pohanky, 350 g lískových oříšků, 80 g bílého máku, 1 lžíce psylia, cca 15 lístků čerstvé šalvěje (nebo 2 lžíce sušené, 1 lžička skořice, 150 g bio fíků
Postup: Rozmixujeme pohanku a psylium. Rozmixujeme mák. Rozmixujeme ořechy a rozmixujeme šalvěj. Každé zvlášť.
Rozmixujeme fíky na hrubo, aby zůstaly větší kousky.
Vše dáme do mísy, přidáme skořici, dle potřeby vodu (cca 100 ml) a rukou vytvoříme těsto.
Vytváříme koláčky, které sušíme v sušičce do 40 stupňů Ceslia. 

RAW - škola živé stravy - vánoční cukroví - Foto: Anna Hyžová

RAW - škola živé stravy - vánoční cukrovíFoto: Anna Hyžová

RAWffaello kokosky
Suroviny: 1 hrnek strouhaného kokosu, vyloupané mandle, 2-3 lžíce agávového sirupu, 1/3 hrnku panenského kokosového oleje, špetka Himalájské soli, 1/4 hrnku kešu ořechů předem namočených cca 2 hodiny (je možné vynechat, ale pokud je kokos sušší, tak se hmota díky kešu lépe spojí)
Postup: Rozpustíme kokosvý olej a vmícháme do něj agávový sirup. Přidáme kokos (s kešu) a řádně vše promixujeme v robotu.
Poté lžičkou nabereme hmotu a rukama tvoříme kuličky. Do každé kuličky vložíme vyloupanou mandli. Dáme vychladit na chvíli do ledničky a podáváme.
Tip: Hmotu můžete dát do plastových formiček na led, nechat zamrazit a máte další variantu mlsání! 

Čtěte také: Anna Hýžová - Vitariánství jako Cesta - živá strava nebo-li raw food

Pořad: Radioporadna  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:08  |  Délka pořadu: 30 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  silnice I/14 (ulice Jiráskova), Rychnov nad Kněžnou, okr. Rychnov nad Kněžnou, práce na údržbě mostu, zúžené jízdní pruhy, Od 10.07.2017 08:00 Do 17.09.2017 23:59, částečná uzavírka silnice I/14 v ulici ...
  Od 29.7.2017 07:00 do 19:00; na silnici 284 v obci Miletín okres Jičín; trh; komunikace dočasně uzavřena; Svatojakubských trhů lidových řemesel.
  silnice III/28010, v katastru obce Sobotka, část obce Staňkova Lhota - v katastru obce Markvartice, část obce Rakov, okr. Jičín, uzavřeno, práce na silnici, Od 06.07.2017 13:36 Do 05.11.2017 20:00, rekonstrukce ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace