Recepty na bezlepkové vánoční cukroví od Slávky Formánkové. Zkuste, nebudete litovat

5. prosinec 2016

Radioporadna: Ing. Slávka Formánková, Střední škola potravinářská Smiřice. Bezlepkové pečení - vyšší dívčí? Jak se poprat s bezlepkovým pečením? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Uslyšíte užitečné rady z úst lékařských a dalších odborníků i poutavé vyprávění zajímavých osobností.

Několik receptů od Slávky Formánkové na bezlepkové vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky
Suroviny: 250 g bezlepkové mouky (směs na bagety - Perník s.r.o., Schär Mix C), 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g mletých lískových ořechů, 200 g másla, 2 žloutek, , moučkový a van. cukr na obalení
Postup: Z uvedených surovin vypracovat vláčné jemné těsto. Těsto nechat odpočinout v chladnu 2 hodiny a pak tvarovat rohlíčky. Pečeme na 160 stupňů Celsia do mírného zrůžovění. Necháme chvíli vychladnout, a poté obalujeme v cukru.

Koka sušenky
Suroviny: 250 g změklého másla, 250 g bezlepkové mouky (směs na bagety - Perník s.r.o., Schär Mix C), 150 g strouhaného kokosu, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2-3 polévkové lžíce kakaa
Postup: Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vytvoříme těsto, které necháme asi tak hodinku odpočinout v lednici. Případně lze dobu zkrátit vložením na pár minut do mrazáku.
Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pomocí vidličky kuličky zploštíme.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů Celsia cca 15 minut.

Bezlepkové vánoční cukroví a Ing. Slávka Formánková s Romanou Pacákovou

Medovníčkové koule
Suroviny:
Těsto: 500g bezlepkové mouky (směs na bagety - Perník s.r.o., Schär Mix C), 2 vejce, 2 kávové lžičky jedlé sody, 60g rozpuštěného másla, 4 polévkové lžíce medu, 200g moučkového cukru
Krém: 1 karamelové kondenzované mléka, 1 máslo
Postup: Z těsta uděláte beztvaré placky a upečete na 180 stupňů Celsia asi 10 minut a necháte zchladnout. Mezitím si uděláte krém z 1 másla (trochu změklého) a 1 karamelového kondenzovaného mléka. Zchladlé těsto rozdrtíte na jemné drobečky. Doporučuji placky nalámat a rozmixovat v mixéru, usnadní Vám to práci. Trochu drobečků si odložíte stranou na obalení kuliček.
Teď si v míse smícháme krém a drobky z placek a vypracujeme z nich hmotu, kterou dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice. To proto, aby se nám potom kuličky lépe tvarovaly.
Po dvou hodinách vyndáme těsto z lednice a už jen vytvarujeme kuličky, které obalujeme v drobečcích.

Bezlepkové linecké cukroví
Suroviny: 500 g bezlepkové mouky (směs na bagety, Doves modrá), 200 g cukru moučky, 200 g másla či Hery, 2 vejce, 1 vanilkový pudink a vanilkový cukr
Postup: Uděláme těsto, nechám 2 hodiny v lednici odležet a pak pečeme různé tvary. Teplota 170 stupňů Celsia asi 10 minut.

Medvědí pracny
Suroviny: 10 dkg rýžové mouky, 20 dkg moučkového cukru, 22 dkg směsi na bezlepkové pečivo (směs na bagety - Perník s.r.o., Schar Mix C, Doves farm), 14 dkg mandlí nebo oříšků,
28 dkg másla, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce skořice.
POSTUP PŘÍPRAVY
Do rozměklého másla pomalu přidáváme cukr, oříšky, skořici, kakao a mouku. Propracujeme na tužší těsto a necháme 5 minut odležet. Plníme do máslem vymazaných formiček a pečeme při 150 v předehřáté troubě. Necháme vychladnout a obalujeme v cukru.

Perníčky - hned měkké
Suroviny: 360g bezlepkové mouky (směs na bagety - Perník s.r.o., Promix UNI, Mix B, Mantler), 180g moučkového cukru, 3 menší vejce, 50g másla, 1 kypřící prášek do perníku, lžička skořice, 2 lžíce medu, lžíce kakaa
Na polevu: bílek a moučkový cukr
POSTUP PŘÍPRAVY
Suroviny smícháme, pokud se těsto moc lepí,přidáme trochu mouky a dáme na 24 i více hodin do lednice. Druhý den vykrajujeme tvary a na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme při 175 stupňů Celsia. Ještě horké potřeme vajíčkem, budou se lesknout.
Zchladlé zdobíme polevou. Dáme do mikrotenového sáčku s malinko zastřiženým rožkem.

Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta
Krém: 1ks žloutek, 120 g cukr moučka, 1 balíček vanilkového pudinku, 0,5 l mléka, 200g másla
Těsto: 150 g bezlepkové mouky (směs na bagety - Perník s.r.o., Schar Mix C, Promix UNI), 4 g kypřícího prášku, 5 ks vejce, 250 ml vody, 70 g másla
Postup přípravy: Do menšího kastrůlku dáme vodu a máslo, přivedeme k varu a vsypeme mouku. Po vsypání odtáhneme kastrůlek z plamene a za stálého míchání vytvoříme hladké těsto. Nesmí se udělat chuchvalce mouky. Když je těsto hladké, pánev přistavíme na plamen a mouku ještě za stálého míchání propaříme. Propařené těsto by se nemělo lepit ani na dno nádoby, ani na vařečku, mělo by se lesknout.
Těsto vyklopíme do větší misky a hněteme ručním mixérem s hnětacími metlami při nejvyšší rychlosti. Postupně zahněteme všechna vejce. Těsto má být lesklé a zůstává viset na lžíci. Do vychladlého těsta vmícháme prášek do pečiva. Těsto dáme do sáčku se zdobítkem a na vymaštěný plech stříkáme věnečky. Pečeme je v předehřáté troubě při 220 °C asi 20 - 25 minut. Během první 15 minut troubu neotvíráme, věnečky jinak spadnou. Ihned po upečení všechny věnečky ostrým nožem rozkrojíme (jinak budou pokleslé a sražené). Po vychladnutí naplníme věnečky krémem a můžeme pocákat polevou nebo posypat cukrem.
Krém připravíme následovně: Máslo třeme s práškovým cukrem. Pudink uvaříme v mléce se žloutkem, za stálého míchání vychladíme. Pak postupně vmícháme do máslového krému. Teplota obou musí být stejná, aby se krém nesrážel. Pokud se srazí, můžeme jej mírně nahřát a znovu utřít.

Bezlepkové vánoční cukroví a Ing. Slávka Formánková s Romanou Pacákovou
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.