Revmatologická poradna. Revma není pouze nemoc starých lidí. Jak poznáte, že jí trpíte?

21. srpen 2017

Revma je vážné autoimunitní onemocnění, které napadá hlavně klouby a není tak jednoduché ho diagnostikovat. Příznaky revmatoidní artritidy mohou totiž ukazovat i na jiné nemoci.

Revmatickou artritidu, lidově také revma, mnoho lidí považuje za onemocnění kloubů, ve skutečnosti je to však závažné onemocnění imunitního systému, které napadá nejen klouby, ale i další části těla, jako jsou plíce, srdce nebo oči.

Porušený imunitní systém poškozuje tkáně vlastního těla a vyvolává v nich chronický zánět. RA je onemocnění dlouhodobé, bolestivé a postupně invalidizující, které pacientovi brání vykonávat běžné činnosti.

Odhalit revmatickou artritidu může být obtížné, příznaky mohou napodobovat jiné nemoci, nebo mohou náhle vypuknout a zase vymizet. Dokonce ani laboratorní testy nejsou dokonalé a rentgen ukáže poškození až v pozdějším stadiu nemoci.

Které příznaky mohou pomoci odhalit revma?

Zranění, která se špatně hojí
Vyvrtnutý kotník, který se dlouho hojí, může být příznakem revma.

Anémie
Jedním z mimokloubních projevů může být chudokrevnost neboli anémie, která postihuje kolem dvaceti procent všech pacientů s tímto onemocněním. Příznaky anémie jsou především únava, malátnost a bledost pokožky, ale spolehlivě ji odhalí až rozbor krve.

Ruce postižené revmatoidní artritidou (45 vteřin po aplikaci kontrastního barviva)

Necitlivost nebo brnění v rukou
Mezi časté příznaky patří také syndrom karpálního tunelu, který se vyznačuje brněním a mravenčením v zápěstí a rukou. To se zhoršuje v noci.

Oční problémy
Lidé postižení revma mají také zvýšené riziko Sjögrenova syndromu, autoimunitního onemocnění, které se projevuje výrazně sníženou produkcí slin a také poškozením slzných žláz a suchostí očí.

Pár bolestivých kloubů
Jedním z převládajících příznaku revma je bolest kloubů. Lidé si často tuto bolest spojují s přetažením nebo osteoartrózou (typ artritidy ve starším věku). Bolest kloubů způsobená revma však není pomíjivá, obvykle trvá déle než týden a často je symetrická, což znamená, že bolí zároveň obě ruce, nohy, kolena nebo kotníky.

Pokročilá revmatická artritida

Ranní ztuhlost
Typickým příznakem revma je ranní ztuhlost postiženého kloubu. Tento příznak může poukazovat i na osteoartrózu, ale odlišit tyto dvě nemoci od sebe nám pomůže délka bolesti. Zatuhlost způsobená osteoartrózou obvykle poleví asi za půl hodiny, ale ztuhlost díky revma může trvat mnohem déle, někdy i velkou část dne.

Kožní příznaky
Revma se často projevuje i na pokožce v podobě revmatoidních uzlů. Vypadají jako podkožní bulky o velikosti několika milimetrů až centimetrů a obvykle se nacházejí v blízkosti postižených kloubů. Tyto uzly jsou obvyklejší pro pacienty s pokročilejším stádiem revma.

Radioporadna - Doc. MUDr. Petr Bradna, CSc. vedoucí subkatedry revmatologie - revmatologická poradna. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.