Toxoplazmózu má třetina republiky. Největším bubákem je u těhotných žen. Ale netýká se jen jich

25. srpen 2017

Toxoplazmózu způsobuje jednobuněčný organizmus toxoplazma. S nemocí bývají spojené kočky. Na začátku řetězce je ale nemocná myš, od té se nakazí kočka a vylučuje takzvané oocysty. Těmi se potom nakazí i člověk. Jak? Nákaza od vlastní kočky je poměrně výjimečná. Museli bychom přijít do přímého styku s exkrementy. Daleko častěji se setkáme s kontaminovanými potravinami. Jedná se především o ovoce a zeleninu. Nejezte příliš zdravě, upozorňuje s nadsázkou MUDr. Petr Prášil.

Když se nemocná kočka zaběhne vyvenčit na zahradu mezi záhony, je problém na světě. Potom stačí sníst špatně omytý zelený salát. Rizikové je ale i syrové nebo polosyrové maso, či takzvané zrající salámy, které jsou pouze fermentované.

Co se při toxoplazmóze děje v našem těle:
Když sníme třeba v zeleném salátu oocystu, zabydlí se u nás a dochází k množení uvnitř buněk. Pokud patříme mezi 80 procent nakažených bez příznaků, vznikají tkáňové cysty. Ty nám pak zůstávají až do konce života.

Podle statistik má toxoplazmózu třetina obyvatel ČR. Jsou takzvaně séropozitivní (je to více žen a méně mužů). Přitom větší výskyt je v souvislosti se životním stylem na vesnici. 80 procent nakažených lidí je úplně bez problémů a vlastně o této infekci ani neví.

Toxoplazmóza je nebezpečná pro určitě skupiny lidí: těhotné ženy; malé děti nebo novorozence s vrozenou infekcí; lidi s oslabenou imunitou ( HIV, onkologická nebo jiná závažná onemocnění); lidi s oční formou toxoplazmózy (zánět ohrožuje zrak, diagnóza je složitá, většinou na nemoc upozorňuje oční lékař).

Cysta v mozku myši

Zvětšené uzliny nemusí být hned důvodem k panice
Mezi příznaky toxoplazmózy patří: zvětšené uzliny v oblasti krční, pod bradou, někdy v podpaždí, může být i teplota. Mozková toxoplazmóza - u lidí s výrazně sníženou imunitou - je onemocnění velmi závažné. Dojde k infekci mozku, která se projeví jako zánět mozku.

Cesta k diagnóze bývá trnitá
Ne všechny testy toxoplazmózu odhalí. Je potřeba otestovat krev přímo na protilátky na toxoplazmózu. Pokud jsou některé pozitivní, pečují o pacienta dál odborníci z infekčních oddělení.

Myši infikované toxoplasmou ztrácejí strach z koček

Léčba. Někdy stačí jenom sledování
U většiny pacientů není nutní medikace. Lékaři je pouze sledují.

U těhotných žen je však léčba nezbytná
Léčbu potřebují těhotné ženy, novorozenci s vrozenou formou, děti do 5 let, pacienti s oslabenou imunitou a pacienti s oční formou. Na toxoplazmózu je školena speciální skupina léků a léčebná kúra závisí vždycky na konkrétním případu.

Těhotné ženy s toxoplazmózou se léčí celou dobu těhotenství až do porodu. Po porodu následuje rozhodnutí, jestli je potřeba léčit i narozené dítě. Pokud ano, léči se dítě ještě celý následující rok.

Záleží na tom, ve které fázi těhotenství se žena nakazí. Zhruba do 3. měsíce to může mít velmi zásadní vliv na dítě. Toxoplazmóza může způsobit onemocnění mozku i dalších orgánů dítěte, může dojít k předčasnému porodu nebo i k úmrtí plodu.

Do výzkumu toxoplazmózy na malých exotických kočkách byly zapojeny ploštice

Infekce v pozdějších fázích těhotenství zmenšuje rizika pro dítě, ale zcela je nevylučuje.

Další velké riziko přenosu pak hrozí v konečných fázích těhotenství. Dítě se paradoxně může narodit na první pohled úplně zdravé, ale v dětství nebo i v dospělosti se u něj může projevit oční forma nebo formy retardace, epilepsie nebo mozkové disfunkce...novorozence je proto potřeba důkladně vyšetřit!!! A kontrolovat i v těhotenství - ultrazvukem a kontrolou plodové vody.

MUDr. Petr Prášil, vedoucí poradny pro toxoplazmózu na Infekční klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové, doporučuje nechat se nejlépe ještě před otěhotněním otestovat na toxoplazmózu.

MUDr. Petr Prášil, vedoucí poradny pro toxoplazmózu na Infekční klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autor: kud
Spustit audio