Úrazy páteře a míchy. Jak si poradit? A jak jim předcházet. To vám poví MUDr. Tomáš Hosszú

8. srpen 2017

Úrazy páteře a míchy jsou označovány pojmem spinální poranění. Velmi často jsou součástí polytraumat, tj. velmi vážných a komplikovaných sdružených poranění, při kterých se výrazně zvyšuje riziko přehlédnutí poškození páteře a míchy. Tyto úrazy jsou velmi často spojeny s poraněními hlavy (v 74 %) a s poraněními hrudníku (v 62 %).

Lze je rozdělit na:
Úrazy páteře bez poranění míchy
Úrazy páteře s poraněním míchy
Úrazy míchy bez poranění páteře

Poranění páteře vznikají přetížením mechanické odolnosti páteře. Dochází k poškození vazivových spojení, meziobratlových plotének, příp. vlastní struktury obratlů. Nejčastěji dochází k poranění v úseku krčním a na přechodu hrudní a bederní páteře.

Poranění míchy představují nejzávažnější komplikaci provázející poranění páteře

K primárnímu poranění míchy a míšních kořenů dochází při luxaci obratlů, luxačních zlomeninách, tříštivých zlomeninách a nestabilních zlomeninách obratlů. K poranění míchy dochází též při střelných a bodných zraněních, která jsou ale méně častá.

lidská páteř, kostra

Hlavními příčinami úrazů páteře a míchy jsou:
Dopravní nehody a motonehody
Pracovní úrazy: pády z výšky, závaly, pády hornin
Úrazy při vodních sportech: skoky do neznámé vody, skoky do mělké vody, skoky z můstku, vodní lyžování
Úrazy při ostatních sportech: volné lezení, závěsné létání, jezdectví, jumping, hokej, fotbal, horská kola, sjezdové lyžování

Radioporadna: MUDr. Tomáš Hosszú, Ph.D., vedoucí lékař Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Téma: úrazy páteře a míchy. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.