Zahradník František Hlubocký a jaro na našich zahradách. Na co nesmíme zapomenout

23. květen 2017

Radioporadna: zahradník František Hlubocký a jaro na zahradě. Na co nesmíme zapomenout. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Po zimě se začíná zahrada probouzet, a to je ten nejvyšší čas začít s pracemi. Jaro je období, kdy vysazujeme stromy a keře, sázíme zeleninu, bylinky i květiny, hnojíme, prořezáváme a odstraňujeme plevel. Sezona klepe na dveře, tak se dejte do práce.

Výsadba nových stromků, keřů a rostlin
Na jaře lze vysazovat všechny ovocné stromy, zvláště prostokořenným sazenicím (bez kořenového obalu) prospěje časný termín.

Pro broskvoně, meruňky, mandloně i nektarinky je jarní termín výsadby přímo ideální.

Vysazují se také okrasné opadavé listnáče, ořešáky i sazenice vinné révy.

Je vhodná doba pro výsadbu bříz, jehličnanů a ostatních stálezelených dřevin. Nezapomeňte, že mladé ovocné stromky prostokořenné potřebují před výsadbou důkladně zkrátit kořeny i větve - podpoří se tím růst stromu. Půdu pod korunami stromů mělce okopejte.

Na jaře se vysazují keře, které jsou citlivé na chlad, jako například třezalky či komule, nebo popínavé rostliny. Dokončete výsadbu všech typů živých plotů, aby se stačily ujmout ještě dříve, než nastane suché letní období.

Keře i stromy je potřeba ihned po výsadbě seříznout

Důležitou jarní činností je i hnojení. K tomu, aby měly stromy dostatek síly, je potřeba jim dopřát dávku dobře uleželého hnoje či vyzrálého kompostu. Na půdu pod koruny stromů dejte vhodnou organickou hmotu, zabráníte tím odpařování vody z půdy.

Květinové záhony

Hned jak půda po zimě dostatečně vyschne, vrhněte se na záhony, které je nutné před sázením připravit. Půdu pořádně prokypřete, nejlépe motyčkou. Na záhonech začíná klíčit plevel. Některé jeho druhy mají krátkou vegetační dobu a stačí se rychle rozmnožit.

Záhony proto pravidelně plejte - rostliny, které na záhon nepatří, odstraňte hned, jak vyklíčí. Půdu na záhonech uhlaďte, například pomocí hrabiček.

Jarní měsíce jsou optimálním obdobím na setí zeleniny. Choulostivější druhy zeleniny jako například okurky, květák či rajčata je nutné nejprve přesadit do truhlíku nebo květináče.

Jaro je vyhrazeno i pro bylinky. Jejich pěstování se nebojte. Stačí jen dodržet pár základních pravidel. Nesázejte je do stínu nebo vlhkého prostředí, bylinky milují slunce. Bylinky můžete nasázet spolu, a vytvořit tak bylinkovou zahrádku. Výhodou je, že vůně bylinek je pak intenzivnější.

Velkým lákadlem jsou kvetoucí bylinky

Samozřejmě vůbec nevadí, pokud bylinky umístíte na zeleninový záhon. Dejte jen pozor na bazalku, ta je na pěstování citlivější, a proto je ideální pěstovat ji v interiéru. Při zalévání bylinek se řiďte pravidlem - ani moc, ani málo - jednoduše přiměřeně.

Na jaře je také nejvhodnější doba k seříznutí trvalých bylinek, jako je rozmarýna, šalvěj, tymián nebo saturejka. Zdřevnatělé rostliny zkraťte nůžkami o jednu až dvě třetiny.

Vytvořte si květinové záhony
Letničky jsou na záhonech téměř nepostradatelné, protože zahradu pak zdobí postupně od června až do podzimních mrazů.

Na jaře také věnujte velkou pozornost růžím. Pokud už nehrozí silné mrazy, tak růže prořežte. U růží popínavých stačí, když odstraníte nezdravé nebo poničené větve. Růže zasaďte na záhon, který je dostatečně slunný a vzdušný.

Spustit audio