Zdraví z bylin. Jarní detoxikace, bylinkové nápoje a koupele na kožní problémy

27. duben 2017

Radioporadna: Mgr. Ilona Nápravníková - Zdraví z bylin - jarní detoxikace, správná příprava bylinkových nápojů, koupele na kožní problémy. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Bylinky již mnoho generací patří do života lidí. Často rostou přímo v divoké přírodě, díky čemu jsou i snadno dostupné. Samozřejmě je však dnes můžete i pěstovat ve své zahrádce nebo zakoupit v obchodě. Většina z nich ani nijak výrazně nezatíží vaši peněženku.

Byliny se užívají nejen ke konzumaci, ale také na různé obklady či koupele. Můžete z nich vařit čaje i je přidávat do pokrmů. Na co vše bylinky působí, jaké z nich patří mezi ty nejznámější a jaké způsoby jejich uchovávání známe, se dozvíte na následujících řádcích.

Byliny neboli léčivé rostliny jsou nejvýznamnějším zdrojem přírodních léčiv. Dříve se na ně zaměřovalo především lidové léčitelství, dnes se s nimi hojně pracuje i v moderní medicíně.

Čtěte také

Většina z nás si nedovede představit vaření a pečení bez bylinek, které dodávají pokrmům chuť i aroma. Přidávají se do polévek, využívají se při vaření příloh i k masu. Výborně se hodí do buchet, koláčů i cukroví.

P8070036.jpg

Jak pěstovat bylinky? Jak je správně použít?
Při pěstování bylinek máte několik možností. Byliny si můžete vsadit do své zahrádky nebo je nechat v truhlíku či v květináči doma uvnitř nebo na terase. Ideální je zakoupit si semínka, případně malé sazenice.

Bylinky je potřeba vysévat řídce. V okamžiku, kdy bylina začne vytvářet lístky, je dobré ji přesadit do samostatného květináče.

Při pěstování bylin můžete využít koupený univerzální substrát a rovněž také hlínu z kompostu. Velká část bylin je suchomilná a tedy citlivá na přelití. Při napadení škůdci se doporučuje postižený stonek odstřihnout.

Bylinky můžete na konci léta usušit nebo zamrazit a skladovat v sáčcích nebo v kořenkách.

Spustit audio