Že nejíte dorty? Stejně se mějte na pozoru. Cukr se skrývá skoro všude a je návykový

3. listopad 2017

Kolik cukru potřebuje naše tělo? A kolik ho konzumujeme? To, co většina z nás považuje za běžnou konzumaci cukru, je už vlastně nadměrné množství! PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové.

Podle Margit Slimákové by nám všem každopádně prospělo snížení množství cukrů. I když třeba nesladíme kávu nebo čaj, cukry jsou všude kolem nás. V obilovinách, hodně v luštěninách, v ovoci; určité množství najdeme i v mléčných výrobcích a v zelenině.

Přitom - potřeba jíst cukry je NULA!

Naše tělo je totiž schopné si cukry samo vytvářet procesem GLUKONEOGENEZE. Probíhá v játrech nebo v ledvinách. Cukry se vytváří z bílkovin nebo z tuků.

Čtěte také

Zároveň je ale nemožné, aby náš příjem cukrů byl nula. Důležitá je proto alespoň regulace cukrů: Omezit slazení a doslazování nebo vynechat úplně; konzumovat potraviny v jejich původní přirozené podobě - například obiloviny - průmyslově nezpracované.

Bílá pšeničná mouka v našem těle působí, jako kdybychom chroupali kostky cukru!

Cukr se skrývá skoro všude a je návykový

Místo cukru med, umělé sladidlo nebo sirupy (javorový, datlový, agávový.) - je to správně?
Ne úplně. Z větší části totiž obsahují zase hlavně jednoduché cukry, i když tam jako přidaná hodnota může být malé množství minerálních látek nebo vlákniny. To z nich ale automaticky nedělá zdravou potravinu.

Nejefektivnějším řešením je SNÍŽIT množství sladké chuti, kterou vnímáme a potřebujeme! Cukr (často ještě v kombinaci s tukem) je nejnávykovější součást potravy!

PharmDr. Margit Slimáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je cukr hlavním viníkem nadváhy a obezity? Podle Margit Slimákové ANO.

Cukr se velmi snadno přeměňuje na tuky. Cukr je obsažený ve všech vysoce průmyslově zpracovaných potravinách.

Jaké tedy vybírat pečivo? KVÁSKOVÉ
V průběhu kvašení dochází k lepšímu zpracování zrna a snižuje se množství antinutričních látek.

Ptali jste se: „Celý život jsem na sladké, když mám chuť, tak si dopřeji, ale problémy s nadváhou nemám. Možná to s těmi cukry nebude tak zlé. Je to dané geneticky?"
Margit Slimáková odpovídá: Částečně ano, výjimka potvrzuje pravidlo, ale je třeba i uvědomit, že řada onemocnění, jako například cukrovka nebo onemocnění srdce a cév, může vznikat v našem těle až desítky let a my za tu dobu nemusíme mít vůbec žádné problémy a nemusíme být ani obézní.

Proto je důležité přemýšlet o tom, co jíme, VČAS.

Celý rozhovor i vysvětlení, jak funguje nízkosacharidová dieta, si můžete poslechnout v našem audioarchívu.

autor: kud
Spustit audio