Banánová rýže (od manželů Hejnyšových)
Suroviny: 1 hrnek rýže, 1 l mléka, špetka soli, 2 kousky skořicové kůry, 250 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, moučkový cukr, 3-4 banány, 50 g rozinek (předem namočených v rumu), 60 g čokolády na vaření, 1 lžíce másla, 3 lžíce mléka
Postup:
Rýži propláchneme, zalijeme mlékem, osolíme, přidáme skořici a za občasného zamíchání uvaříme doměkka. Měkkou rýži necháme vychladnout a vyjmeme z ní skořici.
Smetanu ušleháme dotuha s vanilkovým cukrem, banány nakrájíme na půlkolečka a rozinky necháme okapat.
Vychladlou rýži osladíme moučkovým cukrem a vmícháme do ní smetanu, banány a rozinky.
Rozdělíme do misek nebo pohárů.
Čokoládu s máslem a mlékem rozehřejeme ve vodní lázni a rozmícháme dohladka. Pokapeme rýži, ozdobíme kolečky banánů a podáváme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.