Boršč 28/10/2006

Suroviny:
3 l vody
sůl
pepř
1 lžíce rajského protlaku
0,5 kg červené řepy nebo sterilovaná řepa
1 velká mrkev
1 petržel
půl celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
350 g bílého zelí
6 rajčat
sekaná petrželka
60 g hladké mouky
zakysaná smetana
cukr
citrónová šťáva

Postup:
Do osolené a opepřené vroucí vody dáme na nudličky pokrájenou řepu, mrkev, petržel a celer a necháme vařit 15 minut. Po 15 minutách přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, česnek, rajský protlak, nadrobno pokrájené zelí a oloupaná a pokrájená rajčata a necháme ještě 15 minut vařit. V zakysané smetaně rozmícháme hladkou mouku, nalijeme do polévky a necháme provařit. Hotovou polévku dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.