Borůvkový tvarohový mls (od Z. Novákové z Hradce Králové)

Suroviny: 500 g měkkého tvarohu, 400 g borůvek nebo jiného drobného ovoce, 100 g cukru krupice, 50 g másla, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 80 g dětské krupičky, citrónová šťáva (z 1/2 citrónu), strouhaná kůra z poloviny citrón

Postup:
Máslo se žloutky, cukrem a vanilkovým cukrem utřeme, přidáme citronovou kůru. Do směsi pak přimícháme tvaroh, krupičku, citronovou šťávu a borůvky. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Troubu vyhřejeme na 150 °C a ve vymazané a vysypané koláčové nebo dortové formě pečeme zhruba 50 minut. Pokud začne povrch příliš hnědnout, přikryjeme ho alobalem. Hotový moučník pocukrujeme.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.